Połączenie chrupiącej grzanki, kremowego twarożku, karmelizowanej słodyczy brzoskwiń i aromatu tymianku tworzy prawdziwie wyjątkowe śniadanie! Smacznego!

Składniki (na 2 porcje):
2 kromki ulubionego pieczywa (u mnie chałka, ale sprawdzi się też bagietka lub chleb na zakwasie)
100 g chudego twarogu
2-3 łyżki skyra naturalnego (lub gęstego jogurtu greckiego)
skórka otarta z 1 cytryny
2 brzoskwinie (najlepiej dojrzałe, ale jędrne)
garść świeżego tymianku
miód – do polania
masło – do smażenia grzanek
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie grzanek: Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kromki pieczywa na złoty kolor z obu stron.
Twarożek: W miseczce mieszamy twaróg ze skyrem i dodajemy startą skórkę z cytryny. Całość lekko solimy, by podkreślić smak.
Grillowanie brzoskwiń: Brzoskwinie kroimy na ćwiartki i grillujemy na suchej patelni grillowej lub zwykłej patelni, aż lekko się skarmelizują.
Składanie dania: Każdą grzankę smarujemy warstwą cytrynowego twarożku, następnie układamy na wierzchu grillowane brzoskwinie.
Finalne akcenty: Całość posypujemy posiekanym tymiankiem i polewamy odrobiną miodu.
Debora "Debsy" to finalistka XIII edycji popularnego programu „MasterChef”. Uwielbia uatrakcyjniać stare polskie przepisy, dodawać im swojego twistu oraz vibe’u, oczywiście z szacunkiem dla tradycji. W marzeniach widzi własną restaurację „Debsy” z nowoczesną polską kuchnią. Jej top produkty to ukochany majonez (nie zdradzi który), sery oraz królowa mięs – polędwica wołowa. Miłość do gotowania zaszczepił jej tata – mistrz domowej kuchni. Jej pierwsze kuchenne wspomnienia? Zrobienie masła zamiast kremu do karpatki i próba zrobienia majonezu, która skończyła się jajkiem w dywanie i karą na komputer.
