https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śniadanie Masterchefa - grzanka z cytrynowym twarożkiem, grillowaną brzoskwinią, tymiankiem i miodem

oprac. Magda Smoleń
Świeże, lekkie i pełne smaku śniadanie, które wprowadzi Cię w wiosenny nastrój? Zobacz przepis Debory "Debsy" Suliborskiej.
Świeże, lekkie i pełne smaku śniadanie, które wprowadzi Cię w wiosenny nastrój? Zobacz przepis Debory "Debsy" Suliborskiej. materiały prasowe
Świeże, lekkie i pełne smaku śniadanie, które wprowadzi Cię w wiosenny nastrój! Połączenie kremowego twarożku, soczystych grillowanych brzoskwiń i aromatycznego tymianku z nutą miodu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zobacz przepis Debory "Debsy" Suliborskiej, uczestniczki popularnego show MasterChef.

Połączenie chrupiącej grzanki, kremowego twarożku, karmelizowanej słodyczy brzoskwiń i aromatu tymianku tworzy prawdziwie wyjątkowe śniadanie! Smacznego!


Grzanka z cytrynowym twarożkiem, grillowaną brzoskwinią, tymiankiem i miodem
Grzanka z cytrynowym twarożkiem, grillowaną brzoskwinią, tymiankiem i miodem
materiały prasowe


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kromki ulubionego pieczywa (u mnie chałka, ale sprawdzi się też bagietka lub chleb na zakwasie)

  • 100 g chudego twarogu

  • 2-3 łyżki skyra naturalnego (lub gęstego jogurtu greckiego)

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 2 brzoskwinie (najlepiej dojrzałe, ale jędrne)

  • garść świeżego tymianku

  • miód – do polania

  • masło – do smażenia grzanek

  • szczypta soli



Sposób przygotowania:

Przygotowanie grzanek: Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kromki pieczywa na złoty kolor z obu stron.

Twarożek: W miseczce mieszamy twaróg ze skyrem i dodajemy startą skórkę z cytryny. Całość lekko solimy, by podkreślić smak.

Grillowanie brzoskwiń: Brzoskwinie kroimy na ćwiartki i grillujemy na suchej patelni grillowej lub zwykłej patelni, aż lekko się skarmelizują.

Składanie dania: Każdą grzankę smarujemy warstwą cytrynowego twarożku, następnie układamy na wierzchu grillowane brzoskwinie.

Finalne akcenty: Całość posypujemy posiekanym tymiankiem i polewamy odrobiną miodu.



Debora "Debsy" to finalistka XIII edycji popularnego programu „MasterChef”. Uwielbia uatrakcyjniać stare polskie przepisy, dodawać im swojego twistu oraz vibe’u, oczywiście z szacunkiem dla tradycji. W marzeniach widzi własną restaurację „Debsy” z nowoczesną polską kuchnią. Jej top produkty to ukochany majonez (nie zdradzi który), sery oraz królowa mięs – polędwica wołowa. Miłość do gotowania zaszczepił jej tata – mistrz domowej kuchni. Jej pierwsze kuchenne wspomnienia? Zrobienie masła zamiast kremu do karpatki i próba zrobienia majonezu, która skończyła się jajkiem w dywanie i karą na komputer.





emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska