Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski z ziemniaków: ziemniaczane kanapki, smażone kąski i śledziowa sałatka szuba. Zobacz przepisy

opr. Magda Smoleń
Urządzasz imprezę? Zobacz propozycje na niesamowite dania. Na zdjęciu sałatka śledziowa szuba.
Urządzasz imprezę? Zobacz propozycje na niesamowite dania. Na zdjęciu sałatka śledziowa szuba. Fot. materiały prasowe
Urządzasz imprezę dla przyjaciół w domu? Zadbaj o dobry nastrój, zaskocz wystrojem wnętrza i… intrygującymi ziemniaczanymi przekąskami, które zachwycą ich podniebienia. Ziemniaczane kanapeczki z makrelą, smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe, pączki ziemniaczane z łyżki i śledziowa sałatka szuba to hity każdego przyjęcia.

Spis treści

Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przekonuje, że te wyjątkowe potrawy na bazie kartofli na długo pozostaną w pamięci uczestników domowego party.

Ziemniaczane kanapeczki z makrelą

Ziemniaczane kanapeczki z makrelą.
Ziemniaczane kanapeczki z makrelą. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 100 g makreli wędzonej
  • 150 g serka kanapkowego
  • 1 pęczek szczypiorku

Wykonanie
Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ziemniaki wyszoruj. Osusz. Pokrój je w dwumilimetrowe talarki na mandolinie lub bardzo cienko nożem. Pokrojone ziemniaki posyp tymiankiem, solą i posmaruj oliwą. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż talarki ziemniaków tak, aby na siebie nie zachodziły. Włóż do piekarnika i piecz ok. 12 minut. Ziemniaki powinny się zrumienić. Po upieczeniu poczekaj parę minut, aby nabrały chrupkości. Posmaruj je serkiem kanapkowym i ułóż kawałki makreli bez ości. Posyp szczypiorkiem.

Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe

Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe.
Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 duży ziemniak (około 300 g)
  • 1 korzeń pietruszki (około 250 g)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 2 jaja
  • 100 ml oleju roślinnego

Do podania:

  • 200 g kwaśnej śmietany 18% lub serka kanapkowego jako dip

Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 140 st. C. Ziemniaki oraz pietruszkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz z łupin i również zetrzyj na małych oczkach. Do dużej miski włóż starte warzywa, wymieszaj i od razu dodaj cebulę. Wymieszaj mąkę, sól, jajka i dobrze zmielony czarny pieprz. Napełnij szeroką patelnię dwucentymetrową warstwą oleju i postaw na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący, nabierz łyżką masę i drugą łyżką zsuń ją na patelnię. Nałóż 4-5 porcji. Smaż przez 4-5 minut, aż kąski uzyskają złoty kolor, a następnie przewróć szpatułką. Smaż przez kolejne 4 minuty lub do momentu, aż będą pięknie złociste. Wyłóż blachę do pieczenia papierem kuchennym. Za pomocą szpatułki przenieś usmażone kąski na blachę. Trzymaj placki w piekarniku podczas przygotowywania kolejnych. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Pączki ziemniaczane z łyżki

Pączki ziemniaczane z łyżki.
Pączki ziemniaczane z łyżki. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 średnie jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Do smażenia:

  • 2 l oleju rzepakowego

Do posypania/obtoczenia:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

Wykonanie
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w skórce. Ugotowane obierz ze skórki. Kiedy są lekko ciepłe, można je przecisnąć przez praskę albo dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, a jeśli ostygną i są bardziej zwarte, można też zetrzeć je na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach.
Drożdże wymieszaj w kubku z cukrem, 3 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw na 10-15 minut, żeby zaczęły pracować. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj sól i spieniony rozczyn, chwilę mieszaj, a następnie powoli dosypuj mąkę, wyrabiając ciasto. Ma być gładkie, wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć, ale cały czas będzie dosyć lepkie i lejące. Miskę przykryj i zostaw ciasto do wyrastania na ok. 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
W garnku rozgrzej tłuszcz. Małą łyżeczkę maczaj w tłuszczu, nabieraj porcje ciasta i pomagając sobie drugą łyżeczką, zsuwaj je do rondla. Smaż pączuszki partiami, tak żeby dość swobodnie pływały w tłuszczu. Przeważnie same się w nim obracają, równomiernie rumieniąc, czasami tylko któremuś trzeba pomóc. Usmażone pączki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przełóż je do miski i posyp dość obficie cukrem pudrem wymieszanym z niedużą ilością mielonego cynamonu, lekko obtaczając w mieszance.

Sałatka szuba z burakiem i śledziem

Sałatka szuba z burakiem i śledziem.
Sałatka szuba z burakiem i śledziem. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 500 g ziemniaków (4 średnie)
  • 250 g marchewki (2 sztuki)
  • 500 g buraków (4 sztuki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 250 g majonezu
  • koperek lub natka

Wykonanie
Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 1 godzinę. Odwiń je z folii i obierz ze skórki. Ziemniaki i marchewki umyj, nie obieraj. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości, ok. 45 minut. Odcedź, ostudź, obierz ze skórek. Zetrzyj ziemniaki na tarce z dużymi oczkami lub drobno posiekaj.
Śledzie pokrój w kostkę i wyłóż na dno talerza/salaterki (do ułożenia sałatki warstwowo świetnie nadaje się ring
z tortownicy o średnicy 20 cm, w którego środek wkładam szklankę – wówczas uzyskasz efekt, jak na zdjęciu przygotowanej przeze mnie sałatki). Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, wyłóż na śledzie. Posól i przypraw pieprzem. Na cebuli rozsmaruj odrobinę majonezu. Ziemniaki - starte na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojone rozłóż na majonezie. Dopraw je solą i pieprzem. Znów zrób cienką warstwę majonezu i rozłóż drobno posiekaną w kosteczkę marchew. Posyp solą i pieprzem. Na górę ułóż buraka i posyp posiekanym koperkiem. Wstaw do lodówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska