Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Menu na karnawałową imprezę. Co podać gościom? Zobacz trzy propozycje na niebanalne dania

opr. Magda Smoleń
w karnawale królują różnego rodzaju przekąski, sałatki oraz desery i inne słodkości.
w karnawale królują różnego rodzaju przekąski, sałatki oraz desery i inne słodkości. Fot. materiały prasowe
Nieodłącznym elementem zabaw karnawałowych jest poczęstunek. Komponując imprezowe menu, pamiętajmy, że jedzenie musi być nie tylko smaczne, ale też efektowne. I choć zwykle nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, są sposoby, aby w prosty i szybki sposób zastawić stół, który zachwyci naszych gości. Zobacz przepisy na sałatkę warstwową, łódeczki z parówki z jajkiem oraz muffiny na słodko lub na słono.

Spis treści

Imprezowe menu powinno być różnorodne i trafiać w różne gusta. Co więcej, dania powinny być łatwe do spożycia i pięknie się prezentować. Nic więc dziwnego, że w karnawale królują różnego rodzaju przekąski, sałatki oraz desery i inne słodkości. Przygotowania usprawni nam wybór takich potraw, do których nie potrzeba trudnodostępnych składników. Idealnym produktem w takiej sytuacji są jajka.
- Jajko to produkt, który zwykle mamy w kuchni lub możemy kupić w każdym sklepie, a daje nam szerokie możliwości kulinarne – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Można z niego przyrządzić różnorodne potrawy, zarówno ciepłe, jak i zimne przekąski, sałatki czy ciasta. Do tego wystarczą takie podstawowe składniki, jak szynka, pieczywo, warzywa, mąka czy żółty ser i możemy stworzyć całe menu na imprezę.

Sałatka warstwowa z jajkami

Sałatki to karnawałowy must have! Zwykle przygotowujemy je w taki sposób, że kroimy składniki na mniejsze części i mieszamy z sosem, majonezem czy oliwą. Warto jednak wypróbować sałatkę warstwową. Nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie wygląda.
Ten rodzaj zimnej przekąski sporządzany jest z różnych elementów zwykle o kontrastowych kolorach, które układane warstwami w szklanej misie lub innym naczyniu dają interesujący wizualnie efekt, już z daleka przyciągający wzrok gości.
Zaletą sałatki warstwowej jest fakt, że daje ona dużą swobodę. Nie ma tu sztywnego przepisu, którego musimy się trzymać i możemy wykorzystać to, co lubimy i akurat mamy w lodówce. Do jej podstawowych składników zaliczyć można jaja, szynkę, twardy żółty ser i majonez (najlepiej przygotowany samodzielnie).
Jeśli chodzi o dobór warzyw, zwróćmy uwagę na to, aby były różnokolorowe. Można delikatny smak jajek i majonezu przełamać lekką nutą słodko-kwaśną np. ananasem czy selerem konserwowym. Z powodzeniem wykorzystamy także m.in. paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, szczypiorek, kapustę pekińską. Ilość składników i kolejność warstw jest dowolna. Poniżej przedstawiamy propozycję na sałatkę warstwową z jajkami, warzywami i chipsami z boczku.

Sałatka warstwowa z jajkami.
Sałatka warstwowa z jajkami. Fot. materiały prasowe

Składniki na sałatkę warstwową

  • 5 jaj
  • 200 g twardego sera żółtego np. Cheddar
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka sałaty lodowej
  • majonez

Wykonanie sałatki warstwowej
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w ćwiartki lub grube plastry. Na patelni smażymy cienkie plastry boczku. Gdy się skurczą i przypieką z jednej strony przekładamy na drugą. Po zdjęciu z patelni odsączamy papierem nadmiar tłuszczu, studzimy aż będą chrupiące. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół lub w ćwiartki, a cebulę w drobną kostkę. Odsączamy groszek. Myjemy sałatę i rwiemy na kawałki. Ser tarkujemy na grube wióry. Przygotowujemy duże, szklane, przezroczyste naczynie. Zamiast jednej salaterki można użyć pucharków do deserów i zaserwować każdą porcję osobno. Składniki układamy kolejno warstwami, przykrywamy warstwą majonezu. Górę posypujemy startym serem i chipsami z boczku.

Jajeczno-parówkowe przekąski na ciepło

Te dwa podstawowe składniki – jajka i parówki – oraz odrobina wyobraźni plus dowolne dodatki wystarczą, żeby wyczarować ciepłe przekąski, które swoją formą zachwycą zarówno dorosłych, jak i naszych najmłodszych gości. Serca, kwiatki czy łódeczki to tylko niektóre z kształtów, jakie mogą przybrać.

Łódeczki z parówki z jajkiem.
Łódeczki z parówki z jajkiem. Fot. materiały prasowe

Składniki na łódeczki z parówki z jajkiem

  • jajka M
  • parówki
  • papryka
  • sól i pieprz
  • sałata

Wykonanie łódeczek
Parówkę rozcinamy wzdłuż, pozostawiając nierozcięte dwa końce na długości około 1 cm. Kładziemy ją na rozgrzaną patelnię, na której roztapiamy trochę masła. Rozchylamy wnętrze parówki w miejscu nacięcia i delikatnie wlewamy jajko. Podgrzewamy, aż się zetnie. Ściągamy z patelni, solimy i dodajemy pasek świeżej czerwonej papryki na krawędzi pomiędzy jajko i parówkę. Podajemy na liściu sałaty.

Muffiny na słodko lub na słono

Muffinki to jedne z ulubionych ciastek zarówno dzieci, jak i dorosłych. Świetnie sprawdzą się na karnawałowym party. Możemy je dowolnie udekorować i są od razu w łatwych do zjedzenia porcjach. Oprócz muffin na słodko warto wypróbować też te w wersji wytrawnej. Wychodzą zawsze! Ten przepis to także idealny sposób na gotowanie w duchu zero waste, bo w naszych muffinach mogą znaleźć się dowolne wytrawne dodatki, które znajdują się w naszej lodówce. Sprytnie i smakowicie.

Muffiny wytrawne.
Muffiny wytrawne. Fot. materiały prasowe

Składniki na muffiny wytrawne

  • 1 jajo L
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka lub maślanki
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół: oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę wytrawnych dodatków, mogą to być: szynka, ser, oliwki, kapary, suszone pomidory, pestki dyni lub słonecznik

Wykonanie
W misce staranie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej misce równie starannie mieszamy składniki mokre: mleko lub maślankę, olej i całe jajo. Możemy to tego celu użyć ręcznego miksera ustawionego na najniższe obroty. Składniki suche i mokre szybko łączymy, mieszając przy pomocy łyżki – masa nie musi być jednolita. Do ciasta dokładamy dodatki i znów krótko mieszamy. Ciasto rozkładamy do foremek. Jeżeli używamy silikonowych, papierowe papilotki nie będą nam potrzebne.
Muffinki pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół lub termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest suche i w razie potrzeby dopiekamy przez kolejne 2-4 minuty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska