Szukasz przepisu na niebanalną przekąskę? Muffiny pizzowe robi się błyskawicznie. Przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Knop, autorki bloga „W zielonej kuchni”.
Składniki na 18 muffinek
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki lnu mielonego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżka suszonej cebuli
- szczypta ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki soli
- 200g kabanosów z chili
- 200g sera wędzonego w kawałku
- 1-2 szklanki wody
- masło do wysmarowania foremek
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, len i przyprawy.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki dodać do miski z mąką i przyprawami. Dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby można dolać więcej wody.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffiny wysmarować masłem, przełożyć do niej masę, tak aby nie wypełniały całej wysokości formy. Piec ok. 30-40 minut - do suchego patyczka.
Zobacz też:
Zobacz też:
Szukasz pomysłu na obiad?
Zobacz koniecznie!

Wideo