Spis treści
Por to przede wszystkim źródło minerałów. Zawiera w sobie m.in.
wapń
żelazo
potas
cynk
fosfor
Por ma nie tylko wyrazisty smak, ale wykazuje właściwości bakteriobójcze. Jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Ze względu na związki w nim zawarte, por sprzyja zmniejszaniu stanom zapalnym w chorobach takich jak cukrzyca typu 2 oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych. Warzywo to zmniejsza również ciśnienie tętnicze krwi.
Przepis na zupę-krem z porem i grzankami

Składniki
1 duży por
2-3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
cebula dymka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
chleb na grzanki
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, białą część pokroić w krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Przepis Justyny Kalemby
Przepis na pikantną zupę-krem z pora i topinambura

Składniki
40 dag topinambura
2 ziemniaki
por
50 g masła
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
grzanki czosnkowe (ząbek czosnku, oliwa, 2 kromki chleba)
litr bulionu warzywnego
kurkuma
pieprz cayenne, sól
Wykonanie
Topinambura, ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści i pokroić w plastry. Podobnie cebulę.
W dużym garnku roztopić masło i podsmażyć warzywa, około 10 minut. Po tym czasie warzywa zalać bulionem, dodać czosnek i gotować około 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Na patelni podsmażyć wyciśnięty ząbek czosnku i wrzucić na to chleb pokrojony w kostkę. Usmażyć. Zupę podawać na gorąco z grzankami.
Przepis Aleksandry Faiks
Zobacz też przepisy na inne zupy
