https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te zupy z pora Was zachwycą. Proste i sycące danie na każdą porę roku

oprac. Magda Smoleń
Zupa z pora to pomysł na szybkie i sycące (a przede wszystkim - zdrowe) pierwsze danie.
Zupa z pora to pomysł na szybkie i sycące (a przede wszystkim - zdrowe) pierwsze danie. Fot. Freepik
Zupa z pora nieczęsto gości na naszych stołach. A szkoda, bo por to jedno z najzdrowszych warzyw. Krem z pora z grzankami czy krem z pora i topinambura to pomysł na zdrową i sycącą zupę.

Spis treści

Por to przede wszystkim źródło minerałów. Zawiera w sobie m.in.

  • wapń

  • żelazo

  • potas

  • cynk

  • fosfor

Por ma nie tylko wyrazisty smak, ale wykazuje właściwości bakteriobójcze. Jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Ze względu na związki w nim zawarte, por sprzyja zmniejszaniu stanom zapalnym w chorobach takich jak cukrzyca typu 2 oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych. Warzywo to zmniejsza również ciśnienie tętnicze krwi.

Przepis na zupę-krem z porem i grzankami

Zupa-krem z porem i grzankami.
Zupa-krem z porem i grzankami.
Fot. Pixabay

Składniki

  • 1 duży por

  • 2-3 ziemniaki

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

  • cebula dymka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • chleb na grzanki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, białą część pokroić w krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Przepis Justyny Kalemby

Przepis na pikantną zupę-krem z pora i topinambura

Pikantna zupa-krem z pora i topinambura
Pikantna zupa-krem z pora i topinambura
Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • 40 dag topinambura

  • 2 ziemniaki

  • por

  • 50 g masła

  • marchewka

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • grzanki czosnkowe (ząbek czosnku, oliwa, 2 kromki chleba)

  • litr bulionu warzywnego

  • kurkuma

  • pieprz cayenne, sól


Wykonanie
Topinambura, ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści i pokroić w plastry. Podobnie cebulę.
W dużym garnku roztopić masło i podsmażyć warzywa, około 10 minut. Po tym czasie warzywa zalać bulionem, dodać czosnek i gotować około 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Na patelni podsmażyć wyciśnięty ząbek czosnku i wrzucić na to chleb pokrojony w kostkę. Usmażyć. Zupę podawać na gorąco z grzankami.

Przepis Aleksandry Faiks

Zobacz też przepisy na inne zupy



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska