Kochamy zupy. I nic w tym złego! Zupa w polskiej kuchni zagościła już dawno na dobre. Już nasze babcie powtarzały, że obiad bez zupy to nie obiad! Zaspokaja pierwszy głód, jest pożywna i niekaloryczna. Jeżeli macie ochotę na bardziej sycące zupy przed lżejszym drugim daniem – zobaczcie nasze propozycje.
Najpopularniejsza zupa-krem. Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Składniki
- 1 duży por
- 2-3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- cebula dymka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
- chleb na grzanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Przepis Justyny Kalemby
Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym

Składniki
- dynia hokkaido (ok. 1 kg)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duży ziemniak
- pieprz, sól
- imbir
- czerwona ostra papryka
- 0,5 l wody
- zielona natka pietruszki
- ser feta
- pestki dyni
- 50 g serka topionego
Wykonanie
Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ułożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 20 minut, aby dynia zmiękła.
W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebulka się troszkę zeszkli dodać drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, przyprawić i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem.
Gotową, upieczoną dynię zmiksować i połączyć z warzywami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawić i nalać do miseczek. Na wierzch zupy dać pestki dyni i położyć po kilka kawałków fety.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”
Zupa-krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi

Składniki
- 1 kg żółtych pomidorów
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- bulion warzywny
- chipsy pomidorowe
- oliwa
- pieprz
- sól
Wykonanie
Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi dość gęsta – jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z chipsami pomidorowymi.
Przepis Anny Loski
Na inne zupy-krem przepisy znajdziecie w naszej galerii:
- Zupa krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem
- Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
- Krem brokułowo-cukiniowy z dodatkiem serka
- Zupa-krem z papryki
- Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim
- Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i kolendrą
- Pikantna zupa-krem z pora i topinambura
- Rozgrzewająca zupa krem z czosnku z dodatkiem papryczek chili
- Zupa krem z zielonego mrożonego groszku
- Zupa-krem z buraków i pieczonych jabłek
- Krem z blanszowanej marchewki z zielonym groszkiem z kwaśną śmietaną i maślanymi kluseczkami
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Zobacz też przepisy na inne zupy:
