https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Walentynki od Masterchefa. Tak to robi Debora "Debsy" Suliborska

oprac. Magda Smoleń
Debora "Debsy" - finalistka XIII edycji programu „MasterChef” zdradza swoje przepisy - w sam raz na walentynki.
Debora "Debsy" - finalistka XIII edycji programu „MasterChef” zdradza swoje przepisy - w sam raz na walentynki. materiały prasowe
Szukacie niebanalnych propozycji na kolację walentynkową? Z pomocą przychodzi Debora "Debsy" - finalistka XIII edycji programu „MasterChef”. Zobaczcie jej przepisy na krem z czerwonych warzyw z grzanką z sera koziego i oliwą chilli, różowe kopytka w sosie truflowym z polędwicą wołową oraz czekoladowe biszkoptowe naleśniki z sosem rossini.

Spis treści

Debora "Debsy" to finalistka XIII edycji popularnego programu „MasterChef”. Uwielbia uatrakcyjniać stare polskie przepisy, dodawać im swojego twistu oraz vibe’u, oczywiście z szacunkiem dla tradycji. W marzeniach widzi własną restaurację „Debsy” z nowoczesną polską kuchnią. Jej top produkty to ukochany majonez (nie zdradzi który), sery oraz królowa mięs – polędwica wołowa. Miłość do gotowania zaszczepił jej tata – mistrz domowej kuchni. Jej pierwsze kuchenne wspomnienia? Zrobienie masła zamiast kremu do karpatki i próba zrobienia majonezu, która skończyła się jajkiem w dywanie i karą na komputer.

Krem z czerwonych warzyw z grzanką z sera koziego i oliwą chilli

Krem z czerwonych warzyw z grzanką z sera koziego i oliwą chilli.
Krem z czerwonych warzyw z grzanką z sera koziego i oliwą chilli.
materiały prasowe

Składniki

  • 5-6 pomidorów

  • 2-3 papryki

  • 2 marchewki

  • 1 cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • ser kozi rolada

  • chleb na zakwasie

  • oliwa z oliwek

  • płatki chilli

  • bazylia lub inne zioło do dekoracji

Wykonanie

Paprykę, marchew, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 25-30 minut.

Upieczone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory i całość gotujemy ok. 20 min. Gotową zupę blendujemy na krem i przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.

Chleb kroimy na kromki, skrapiamy oliwą, smarujemy serem i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

Oliwę podgrzewamy na małym ogniu razem z płatkami chilli, aż złapie czerwony kolor.

Zupę podajemy z grzanką, skropioną oliwą.

Różowe kopytka w sosie truflowym z polędwicą wołową

Różowe kopytka w sosie truflowym z polędwicą wołową.
Różowe kopytka w sosie truflowym z polędwicą wołową.
materiały prasowe

Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 100 g mąki

  • 20 ml soku z buraka

  • 50 ml śmietanka 30%

  • pasta truflowa

  • masło

  • 200 g polędwicy wołowej

  • łyżka oliwy

Wykonanie

Do ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz sok z buraka, zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto rolujemy w cienki wałeczek i kroimy pod skosem w równe, niewielkie kopytka. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 min od wypłynięcia.

Polędwice o grubości 3 cm smażymy ok. 2,5 minuty na mocno rozgrzanej patelni i odkładamy na kilka minut do odpoczynku.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kopytka, dodajemy łyżkę pasty truflowej i śmietankę, doprawiamy i gotujemy 2-3 minuty. Kopytka przekładamy na talerz, a na górze układamy plastry polędwicy wołowej.

Czekoladowe biszkoptowe naleśniki z sosem rossini

Czekoladowe biszkoptowe naleśniki z sosem rossini.
Czekoladowe biszkoptowe naleśniki z sosem rossini.
materiały prasowe

Składniki

  • 200 g mąki

  • 2 jaja

  • szklanka mleka

  • 2 łyżeczki cukru

  • 80 g roztopionego masła

  • szczypta soli

  • 2 łyżki kakao

  • 300 ml śmietanki 30%

  • 200 g mascarpone

  • cytryna

  • 400 g truskawek

  • 50 ml prosecco

  • cukier puder

Wykonanie

Mąkę, mleko, roztopione masło, cukier, sól i żółtka łączymy na gładką masę i dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto rozlewamy dokładnie po patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Śmietanę ubijamy, dodajemy po łyżce mascarpone i mieszamy na jednolity krem. Dodajemy cukier puder i skórkę z jednej cytryny do smaku.

3/4 truskawek kroimy na mniejsze części i blendujemy z prosseco, cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny.

Naleśniki smarujemy kremem, zawijamy, podajemy polane sosem z kawałkami truskawek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska