Spis treści
Debora "Debsy" to finalistka XIII edycji popularnego programu „MasterChef”. Uwielbia uatrakcyjniać stare polskie przepisy, dodawać im swojego twistu oraz vibe’u, oczywiście z szacunkiem dla tradycji. W marzeniach widzi własną restaurację „Debsy” z nowoczesną polską kuchnią. Jej top produkty to ukochany majonez (nie zdradzi który), sery oraz królowa mięs – polędwica wołowa. Miłość do gotowania zaszczepił jej tata – mistrz domowej kuchni. Jej pierwsze kuchenne wspomnienia? Zrobienie masła zamiast kremu do karpatki i próba zrobienia majonezu, która skończyła się jajkiem w dywanie i karą na komputer.
Krem z czerwonych warzyw z grzanką z sera koziego i oliwą chilli

Składniki
5-6 pomidorów
2-3 papryki
2 marchewki
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
ser kozi rolada
chleb na zakwasie
oliwa z oliwek
płatki chilli
bazylia lub inne zioło do dekoracji
Wykonanie
Paprykę, marchew, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 25-30 minut.
Upieczone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory i całość gotujemy ok. 20 min. Gotową zupę blendujemy na krem i przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb kroimy na kromki, skrapiamy oliwą, smarujemy serem i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Oliwę podgrzewamy na małym ogniu razem z płatkami chilli, aż złapie czerwony kolor.
Zupę podajemy z grzanką, skropioną oliwą.
Różowe kopytka w sosie truflowym z polędwicą wołową

Składniki
400 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
100 g mąki
20 ml soku z buraka
50 ml śmietanka 30%
pasta truflowa
masło
200 g polędwicy wołowej
łyżka oliwy
Wykonanie
Do ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz sok z buraka, zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto rolujemy w cienki wałeczek i kroimy pod skosem w równe, niewielkie kopytka. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie przez 3 min od wypłynięcia.
Polędwice o grubości 3 cm smażymy ok. 2,5 minuty na mocno rozgrzanej patelni i odkładamy na kilka minut do odpoczynku.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kopytka, dodajemy łyżkę pasty truflowej i śmietankę, doprawiamy i gotujemy 2-3 minuty. Kopytka przekładamy na talerz, a na górze układamy plastry polędwicy wołowej.
Czekoladowe biszkoptowe naleśniki z sosem rossini

Składniki
200 g mąki
2 jaja
szklanka mleka
2 łyżeczki cukru
80 g roztopionego masła
szczypta soli
2 łyżki kakao
300 ml śmietanki 30%
200 g mascarpone
cytryna
400 g truskawek
50 ml prosecco
cukier puder
Wykonanie
Mąkę, mleko, roztopione masło, cukier, sól i żółtka łączymy na gładką masę i dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto rozlewamy dokładnie po patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Śmietanę ubijamy, dodajemy po łyżce mascarpone i mieszamy na jednolity krem. Dodajemy cukier puder i skórkę z jednej cytryny do smaku.
3/4 truskawek kroimy na mniejsze części i blendujemy z prosseco, cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny.
Naleśniki smarujemy kremem, zawijamy, podajemy polane sosem z kawałkami truskawek.
