Dziś Dzień Bigosu! To musicie o nim wiedzieć!
Wydaje Ci się, że bigos staropolski to kapusta i kawałki mięsa? Nic bardziej mylnego! Ówczesny bigos składał się niemal wyłącznie z mięsa albo… ryb lub raków, z...
Krzywi gębę, ale prostuje rozum! Rzecz o góralskich przysmakach
Moskole, kwaśnica, oscypki, czy bryndza podhalańska... Tradycyjna kuchnia góralska nie należy może do specjalnie wykwintnych, jednak urzeka doskonałym i...
ROZMOWAMyślicie, że znacie historię Wierzynka? Uczta i te sprawy? No to się zdziwicie
Historia restauracji w kamienicy przy Rynku Głównym 16 sięga… 1947 roku. Podobno pomysł na nazwę „Pod Wierzynkiem” podsunął pierwszemu właścicielowi dr Jerzy...
Potrzebujesz energii? Zapewnią ją dania na bazie jęczmienia
Kaszotto buraczkowe, kasza perłowa z pieczonymi warzywami, jęczmienianka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi, placuszki z cukinii z jogurtem z mąką...
Regionalna kuchnia polska ziemniakami stoi
Podhalańskie moskole i wielkopolskie pyry z gzikiem. Kluski śląskie i kaszubski grucholec. Co łączy te potrawy? Oczywiście ziemniak! Ziemniaki za sprawą smaku i...
Potrawy wigilijne, których dziś już nikt nie je!
Co jadano dawniej w Wigilię? Można się zdziwić! Okunie posypane jajami oblane masłem, pasztet z chucherek we francuzkim cieście czy w końcu karasie smażone z...
Jak sprawić, żeby karp nie smakował mułem? Proste triki na świąteczną rybę
Karp do karpia podobny. Jak wybrać tego najlepszego? Co zrobić, aby danie z karpia było prawdziwym rarytasem i smakowało nawet tym, którzy twierdzą, że ryb nie...
Jakie polskie produkty będą królować w tym roku na świątecznym stole?
Nic tak nie łączy kulinarnych tradycji świątecznych z całej Polski, jak najwyższej jakości produkty. Świąteczna kuchnia jest wbrew pozorom prosta, bo oparta na...
Proziaki, czyli bułeczki na sodzie
Proziaki dawniej zastępowały codzienne pieczywo. Ich przygotowanie jest banalnie proste i robi się je bardzo szybko. Nie potrzeba drożdży. Zobaczcie przepisy...
Fenomen bułki z dziurką, która podbija cały świat!
Choć większości z nas bajgle kojarzą się głównie z Nowym Jorkiem, ich rodowód wywodzi się prawdopodobnie z Polski. Wszystko za sprawą prężnie rozwijającej się...
Smaki dzieciństwa: leśne szyszki
Pamiętajcie jeszcze jadalne leśne szyszki? To prawdziwy smak dzieciństwa, któremu trudno się oprzeć! Pyszne, chrupiące i słodkie! Zobaczcie przepis!
Gęsi w centrum Krakowa! To dopiero był handel
Stare powiedzenie mówi: Najlepsza gęsina na św. Marcina. To jedno z wielu przysłów nawiązujących do siedemnastowiecznej tradycji spożywania gęsiny w dniu...
Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna
Skąd wzięła się gęsina na polskich stołach 11 listopada i kim był święty Marcin z Tours? Dlaczego gęś jest najlepsza w listopadzie?
Polskie owoce i warzywa na zdrowie!
Zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to...
Pamiętacie "gruźliczankę"? Tak się piło w PRL, czyli mamo, tato kupmy sobie saturator
Kilka szklanek, wózek na kółkach z parasolem lub bez, butla ze sprężonym gazem i sok lub dwa do wyboru. Czasami łańcuch z kłódką. Tak się piło w PRL! Smak wody...
Kuchnia dawna. Co i jak dawniej jadano?
Kuchnia dawna to doskonała lekcja sztuki kulinarnej, która pozwoli odkryć na nowo i docenić znakomitość polskiego dorobku kulinarnego.
Najlepszą zupę królewską w Małopolsce gotują panie z KGW Korczyna
Koło Gospodyń Wiejskich w Korczynie okazało się najlepszym w Małopolsce w konkursie kulinarnym " Z drobiem przez pokolenia". Podbiło serca i podniebienia jury...
Szefowie kuchni Połka i Allan ugotują krem czosnkowy z boczkiem i grzankami
Allan i Połka to cenieni już szefowie kuchni w Gorlicach i nie tylko. Kilkanaście dni temu zamknęli lokal przy ul. Narutowicza, by otworzyć swoją restaurację...
Smaki dzieciństwa: blok czekoladowy
Blok czekoladowy, domowe krówki, lody calypso, kostka kawowa, piszinger... Pamiętacie te smaki dzieciństwa? Dziś odczarujemy blok czekoladowy, który w czasach...
Zieloneckie Smaki wpisują się w kulturę ludową. Gospodynie stanęły do konkursu
Rolada drobiowa z nadzieniem - to właśnie potrawa, którą wybrano jako motyw przewodni tegorocznego konkursu kulinarnego „Zieloneckie Smaki”. To już druga edycja...
Parzybroda od Master Chefa Mateusza Krojenki w Dominikowicach. Pysznie było!
Smakami Regionu w Dominikowicach rządził dzisiaj Mateusz Krojenka, uczestnik kulinarnego show Master Chef. Wspierany przez uczestników gotował kapustę...
Smaczna Małopolska. Poza preclami i oscypkami ma ogrom innych genialnych produktów
Małopolska jest naprawdę smaczna, a poza zakopiańskim oscypkiem i krakowskim preclem mamy całą masę innych pyszności. Jedne bez trudu można kupić w sklepach. Po...
Dodano 2 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 3 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne
Dodano 4 dni temu w kategorii Adwokat