https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na zdrowie! Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce. Dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność

opr. Magda Smoleń
Spożywanie polskich warzyw, owoców, a także pozyskiwanych z nich soków to prosty sposób na codzienne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Spożywanie polskich warzyw, owoców, a także pozyskiwanych z nich soków to prosty sposób na codzienne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Fot. materiały prasowe
Zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to istotny element wspierania układu odpornościowego, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiesz, dlaczego warto sięgać po lokalne produkty i jakie mają one właściwości prozdrowotne?

Spis treści

5 porcji warzyw i owoców dziennie – zalecenie WHO

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych, które wspierają zdrowie i odporność. Polskie warzywa i owoce doskonale nadają się do wypełnienia tych zaleceń. W sklepach, czy na ryneczkach znajdziemy całe ich bogactwo, nawet w okresie jesienno-zimowym. Warto też pamiętać, że wybierając te lokalne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale jednocześnie wspieramy krajowych rolników i producentów żywności.

Polskie warzywa i owoce – naturalna tarcza odporności

Polska oferuje ogromne bogactwo warzyw i owoców, które można wykorzystać do wspierania zdrowia każdego dnia. Produkty takie jak:

  • czosnek
  • cebulka
  • kapusta
  • buraki

od lat znane są ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto sięgać po te naturalne produkty, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami.
Jednym z najważniejszych składników wspierających naszą odporność jest witamina C, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Witamina ta stymuluje produkcję białych krwinek, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Działa również jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co pomaga w szybszym powrocie do zdrowia po chorobach.

Wśród polskich warzyw i owoców znajdziemy bogate źródła witaminy C. Do tych najcenniejszych należą: dzika róża pietruszka, jarmuż, papryka, czarna porzeczka, brokuły, pigwa, kiszonki, a także rokitnik, mini kiwi, czy brukselka.

Warto dodać, że regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę C pomaga zmniejszyć czas trwania infekcji, dlatego warto dbać o jej poziom w diecie, także gdy już zmagamy się z infekcją.

Niezastąpione kiszonki

Jednym z najcenniejszych elementów polskiej tradycji kulinarnej są kiszone warzywa, które mają szczególne właściwości zdrowotne.
Kiszonki, takie jak sok z kiszonych buraków czy kapusta kiszona, są nieocenione w walce o zdrowie i odporność.
Dlaczego? Produkty kiszone zawierają naturalne probiotyki, czyli bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Zdrowie jelit jest ściśle powiązane z odpornością organizmu. To właśnie od nich aż w 80% zależy funkcjonowanie naszego układu immunologicznego.

Regularne spożywanie kiszonek, zarówno w formie soków, jak i surowych warzyw, nie tylko wspiera trawienie, ale także wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Soki kiszone, takie jak sok z buraków, mają dodatkowo działanie przeciwzapalne i regeneracyjne, co czyni je idealnym elementem codziennej diety w okresie jesienno-zimowym.

– Soki z polskich owoców i warzyw, w tym soki kiszone, to doskonałe źródło witamin i antyoksydantów. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców, wspierając układ odpornościowy i dostarczając cennych składników odżywczych. W okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje, warto szczególnie zwrócić uwagę na to, czy w naszej diecie jest wystarczająca ilość warzyw i owoców, zarówno w formie surowej, czy na ciepło, jak i w formie soków – podkreśla dr n. o zdr. dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska.

Dbaj o zdrowie każdego dnia

Spożywanie warzyw, owoców, a także pozyskiwanych z nich soków to prosty sposób na codzienne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, żeby sięgać codziennie po co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym jedną z takich porcji może być szklanka soku. Takie proste zmiany w codziennej diecie pozwolą w naturalny sposób zadbać o zdrowie i lepszą odporność.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska