Spis treści
5 porcji warzyw i owoców dziennie – zalecenie WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych, które wspierają zdrowie i odporność. Polskie warzywa i owoce doskonale nadają się do wypełnienia tych zaleceń. W sklepach, czy na ryneczkach znajdziemy całe ich bogactwo, nawet w okresie jesienno-zimowym. Warto też pamiętać, że wybierając te lokalne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale jednocześnie wspieramy krajowych rolników i producentów żywności.
Polskie warzywa i owoce – naturalna tarcza odporności
Polska oferuje ogromne bogactwo warzyw i owoców, które można wykorzystać do wspierania zdrowia każdego dnia. Produkty takie jak:
- czosnek
- cebulka
- kapusta
- buraki
od lat znane są ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto sięgać po te naturalne produkty, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami.
Jednym z najważniejszych składników wspierających naszą odporność jest witamina C, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Witamina ta stymuluje produkcję białych krwinek, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Działa również jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co pomaga w szybszym powrocie do zdrowia po chorobach.
Wśród polskich warzyw i owoców znajdziemy bogate źródła witaminy C. Do tych najcenniejszych należą: dzika róża pietruszka, jarmuż, papryka, czarna porzeczka, brokuły, pigwa, kiszonki, a także rokitnik, mini kiwi, czy brukselka.
Warto dodać, że regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę C pomaga zmniejszyć czas trwania infekcji, dlatego warto dbać o jej poziom w diecie, także gdy już zmagamy się z infekcją.
Niezastąpione kiszonki
Jednym z najcenniejszych elementów polskiej tradycji kulinarnej są kiszone warzywa, które mają szczególne właściwości zdrowotne.
Kiszonki, takie jak sok z kiszonych buraków czy kapusta kiszona, są nieocenione w walce o zdrowie i odporność.
Dlaczego? Produkty kiszone zawierają naturalne probiotyki, czyli bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Zdrowie jelit jest ściśle powiązane z odpornością organizmu. To właśnie od nich aż w 80% zależy funkcjonowanie naszego układu immunologicznego.
Regularne spożywanie kiszonek, zarówno w formie soków, jak i surowych warzyw, nie tylko wspiera trawienie, ale także wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Soki kiszone, takie jak sok z buraków, mają dodatkowo działanie przeciwzapalne i regeneracyjne, co czyni je idealnym elementem codziennej diety w okresie jesienno-zimowym.
– Soki z polskich owoców i warzyw, w tym soki kiszone, to doskonałe źródło witamin i antyoksydantów. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców, wspierając układ odpornościowy i dostarczając cennych składników odżywczych. W okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje, warto szczególnie zwrócić uwagę na to, czy w naszej diecie jest wystarczająca ilość warzyw i owoców, zarówno w formie surowej, czy na ciepło, jak i w formie soków – podkreśla dr n. o zdr. dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska.
Dbaj o zdrowie każdego dnia
Spożywanie warzyw, owoców, a także pozyskiwanych z nich soków to prosty sposób na codzienne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, żeby sięgać codziennie po co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym jedną z takich porcji może być szklanka soku. Takie proste zmiany w codziennej diecie pozwolą w naturalny sposób zadbać o zdrowie i lepszą odporność.
