Co przygotować z kapusty kiszonej? Poniżej znajdziecie przepisy z kapustą kiszoną w roli głównej
- Szybka domowa kapusta kiszona
- Prawdziwa góralska kwaśnica
- Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną
- Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami
- Łazanki z dodatkiem kiszonej kapusty
- Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
- Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem
Domowa, szybka kapusta kiszona w słoikach [PRZEPIS]
Nie ma nic lepszego niż domowa kapusta kiszona. Bez konserwantów i zbędnych składników. Przepis na kapustę jest bardzo prosty. Spróbujcie koniecznie.
Składniki
- kapusta (dowolna ilość)
- sól
- przegotowana woda
- marchew, kminek (opcjonalnie)
Wykonanie
Kapustę dość drobno poszatkować. Nakładać do wyparzonych słoików warstwami. Każdą warstwę posolić. Dość dobrze dociskać. Można dodać marchewkę i kminek jak ktoś lubi. Kapustę nałożyć maksymalnie do 3/4 słoika, bo będzie „pracować”. Na wierzch dodać odrobinę przegotowanej wody. Dobrze zakręcić. Trzymać dwa-trzy dni w cieple, następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia. Kapusta jest gotowa po około dwóch tygodniach.
Przepis Justyny Kalemby
Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci [PRZEPIS]

Składniki
- około 5 litrów wody
- 1 kg wędzonych mięsnych żeberek
- 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
- 5 ząbków czosnku
- 4 ziarna jałowca
- kilka ziaren pieprzu
- gałązka tymianku
- gałązka rozmarynu
- około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
- lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
- 4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
- szklanka soku z kiszonej kapusty
- osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną [PRZEPIS]

Składniki
- 1 filet z piersi kurczaka
- 150 g kapusty kiszonej
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 jajka
- rozmaryn suszony
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
Filet z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Kapustę drobno pokroić. Cebulę oraz pieczarki obrać i pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przełożyć do miski. Dodać jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone placuszki.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami [PRZEPIS]

Składniki
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 60 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki kminku
- 50 dag ziemniaków
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Łazanki z dodatkiem kiszonej kapusty [PRZEPIS]

Składniki na makaron
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- sól
Składniki na farsz
- 80 dag kiszonej kapusty
- 50 dag cienkiej kiełbasy
- 50 dag pieczarek
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie
Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, wbić 3 jajka, dodać szczyptę soli i podlać wodą. Ciasto nie może być zbyt luźne, ani za suche, powinno być jednolite i gładkie. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i podsypując delikatnie mąką cienko wywałkować. Rozwałkowane kawałki ciasta ułożyć na blacie, najlepiej jeśli chwilkę przeschną, a następnie pokroić nożem na kwadraciki wielkości ok. 2x2 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż zmiękną.
Kapustę kiszoną gotować w małej ilości wody ok. pół godziny.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Umyć i pokroić pieczarki, podsmażyć je na innej patelni.
Do odcedzonej kapusty dodać kiełbasę z cebulą oraz pieczarki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 10. minut pod przykryciem. Dodać ugotowany makaron łazankowy i całość dobrze wymieszać.
Przepis zespołu „Przecieszynianki”
Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki na farsz
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej łopatka wieprzowa)
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki
- 3 jajka + 2 żółtka
- 5 dag drożdży
- 1/2 kostki palmy
- 200 gr śmietany kwaśnej 18%
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam
Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.
Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem
Składniki
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg kapusty surowej
- garść suszonych borowików
- 20 dag wołowiny
- 40 dag wieprzowiny
- 20 dag wędzonego chudego boczku
- 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej
- duża cebula
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- czosnek węgierski w tubie
- olej do smażenia
Wykonanie
Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Surową kapustę pokroić i podgotować. Gdy zmięknie, dodać kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, gotować do miękkości.
Suszone grzyby rozkruszyć i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Boczek, kiełbasę, mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć lekko, aby mięso zamknęło pory i pozostawiło swój smak wewnątrz. Podlać wodą i dusić do miękkości. Po 20 minutach odcedzić, przy czym wodę z gotowania zostawić do podlewania kapusty. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Kiedy kapusta będzie już miękka, wrzucić do kapusty: grzyby, mięso, kiełbasę, boczek i cebulkę. Całość podlać wodą, w której gotowało się mięso, wymieszać. Gotować na małym ogniu. Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek węgierski. Przyprawić do smaku.
Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywności, które gwarantują uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostają zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedłuża świeżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.
Żywność fermentowana to grupa bardzo odżywczych i lekkostrawnych produktów. W trakcie procesu fermentowania pożywienie jest wstępnie trawione, dzięki czemu składniki odżywcze mają większą przyswajalność biologiczną.
Kapusta kiszona nie jest wyjątkiem!
Jedzmy więc kapustę na zdrowie! Szczególnie teraz, w okresie zimowym.
Zobacz też przepisy na pyszne domowe obiady:
