Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta kiszona – jedz ją na zdrowie! Zobacz, co można przygotować z kiszonej kapusty [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Co przygotować z kapusty kiszonej? Poniżej znajdziecie przepisy z kapustą kiszoną w roli głównej, a  także przepis na domową kapustę kiszoną w słoikach.
Co przygotować z kapusty kiszonej? Poniżej znajdziecie przepisy z kapustą kiszoną w roli głównej, a także przepis na domową kapustę kiszoną w słoikach. Fot. Magda Smoleń
Nie od dziś wiadomo, że kapusta kiszona to samo zdrowie! Kiszone produkty zawierają mnóstwo składników mineralnych i witamin. Nasz swojska, kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood, czyli produkt wpływający bardzo korzystnie na cały organizm. Co można przygotować z kiszonej kapusty? Zobacz przepisy!

Co przygotować z kapusty kiszonej? Poniżej znajdziecie przepisy z kapustą kiszoną w roli głównej

  • Szybka domowa kapusta kiszona
  • Prawdziwa góralska kwaśnica
  • Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną
  • Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami
  • Łazanki z dodatkiem kiszonej kapusty
  • Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
  • Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem

Domowa, szybka kapusta kiszona w słoikach [PRZEPIS]

Nie ma nic lepszego niż domowa kapusta kiszona. Bez konserwantów i zbędnych składników. Przepis na kapustę jest bardzo prosty. Spróbujcie koniecznie.

Składniki

  • kapusta (dowolna ilość)
  • sól
  • przegotowana woda
  • marchew, kminek (opcjonalnie)

Wykonanie
Kapustę dość drobno poszatkować. Nakładać do wyparzonych słoików warstwami. Każdą warstwę posolić. Dość dobrze dociskać. Można dodać marchewkę i kminek jak ktoś lubi. Kapustę nałożyć maksymalnie do 3/4 słoika, bo będzie „pracować”. Na wierzch dodać odrobinę przegotowanej wody. Dobrze zakręcić. Trzymać dwa-trzy dni w cieple, następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia. Kapusta jest gotowa po około dwóch tygodniach.
Przepis Justyny Kalemby

Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci [PRZEPIS]

Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci.
Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • około 5 litrów wody
  • 1 kg wędzonych mięsnych żeberek
  • 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziarna jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • gałązka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
  • lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
  • 4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
  • szklanka soku z kiszonej kapusty
  • osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną [PRZEPIS]

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną.
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • rozmaryn suszony
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie
Filet z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Kapustę drobno pokroić. Cebulę oraz pieczarki obrać i pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przełożyć do miski. Dodać jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone placuszki.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami [PRZEPIS]

Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami.
Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 50 dag ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Łazanki z dodatkiem kiszonej kapusty [PRZEPIS]

Łazanki z dodatkiem kiszonej kapusty.
Łazanki z dodatkiem kiszonej kapusty. Fot. archiwum

Składniki na makaron

  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól

Składniki na farsz

  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag cienkiej kiełbasy
  • 50 dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie
Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, wbić 3 jajka, dodać szczyptę soli i podlać wodą. Ciasto nie może być zbyt luźne, ani za suche, powinno być jednolite i gładkie. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i podsypując delikatnie mąką cienko wywałkować. Rozwałkowane kawałki ciasta ułożyć na blacie, najlepiej jeśli chwilkę przeschną, a następnie pokroić nożem na kwadraciki wielkości ok. 2x2 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż zmiękną. 
Kapustę kiszoną gotować w małej ilości wody ok. pół godziny.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Umyć i pokroić pieczarki, podsmażyć je na innej patelni.
Do odcedzonej kapusty dodać kiełbasę z cebulą oraz pieczarki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 10. minut pod przykryciem. Dodać ugotowany makaron łazankowy i całość dobrze wymieszać.
Przepis zespołu „Przecieszynianki”

Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich.
Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Białki

Składniki na farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej łopatka wieprzowa)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki palmy
  • 200 gr śmietany kwaśnej 18%
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam

Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.
Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg kapusty surowej
  • garść suszonych borowików
  • 20 dag wołowiny
  • 40 dag wieprzowiny
  • 20 dag wędzonego chudego boczku
  • 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej
  • duża cebula
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • czosnek węgierski w tubie
  • olej do smażenia

Wykonanie
Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Surową kapustę pokroić i podgotować. Gdy zmięknie, dodać kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, gotować do miękkości.
Suszone grzyby rozkruszyć i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Boczek, kiełbasę, mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć lekko, aby mięso zamknęło pory i pozostawiło swój smak wewnątrz. Podlać wodą i dusić do miękkości. Po 20 minutach odcedzić, przy czym wodę z gotowania zostawić do podlewania kapusty. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Kiedy kapusta będzie już miękka, wrzucić do kapusty: grzyby, mięso, kiełbasę, boczek i cebulkę. Całość podlać wodą, w której gotowało się mięso, wymieszać. Gotować na małym ogniu. Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek węgierski. Przyprawić do smaku.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywności, które gwarantują uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostają zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedłuża świeżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.
Żywność fermentowana to grupa bardzo odżywczych i lekkostrawnych produktów. W trakcie procesu fermentowania pożywienie jest wstępnie trawione, dzięki czemu składniki odżywcze mają większą przyswajalność biologiczną.
Kapusta kiszona nie jest wyjątkiem!
Jedzmy więc kapustę na zdrowie! Szczególnie teraz, w okresie zimowym.

Zobacz też przepisy na pyszne domowe obiady:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska