Domowe babcine sposoby na jesienno-zimowe chłody to najcenniejsze receptury, do których zawsze wracamy z sentymentem. Jednym z czynników wpływających na odporność naszego organizmu jest odpowiedni sposób odżywiania. Jesienią, w czasie gdy częściej chorujemy wiedza naszych babć jest bezcenna. Zobacz najlepsze mikstury i syropy na poprawienie odporności.
Babcine sposoby na odporność. Poniżej znajdziesz przepisy!
- Babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą
- Miód z imbirem, cytryną, kurkumą i anyżem
- Syrop z pigwy na zimę na poprawienie odporności
- Czosnek marynowany w miodzie
- Sok z pokrzyw na poprawienie odporności
- Napój na wzmocnienie odporności Ewy Wachowicz
Babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą [PRZEPIS]

Domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą! - Ja wiem, że smak może odstraszyć, natomiast zawartość utrzyma nas w świetnym zdrowiu i uodporni na długi czas. Dzieciom można go podawać z herbatą lub łyżką miodu, żeby chętniej wypiły. Wystarczy wypić od 1 do 3 łyżek dziennie i żadne przeziębienia nam nie straszne – zapewnia Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Składniki na syrop:
- 2 duże główki czosnku, ważne żeby to był dobry krajowy czosnek od zaprzyjaźnionego rolnika lub z pobliskiego targu
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- 10 owoców pigwowca (opcjonalnie jeśli macie)
Wykonanie
Zimną wodę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone i lekko zmiażdżone owoce pigwowca. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 dni.
Po 48 godzinach odcedzamy naszą miksturę na gęstym sicie, a resztki mocno wyciskamy, tak aby jak najwięcej dobroczynnych składników znalazło się w naszym syropie. Przelewamy do butelek i przetrzymujemy w lodówce. Profilaktycznie warto każdego dnia wypić 1 łyżkę stołową syropu.
Miód z imbirem, cytryną, kurkumą i anyżem [PRZEPIS]

O dobroczynnym działaniu miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Do tego imbir, cytryna, kurkuma i anyż i żadne przeziębienie nam niestraszne! Pamiętajmy, że imbir posiada właściwości przeciwzapalne, ale też przeciwbólowe i łagodzące infekcje dróg oddechowych. Kurkuma pomaga przy chorobie wirusowej lub bakteryjnej.
- Taki miód pijemy po 1-2 łyżki dziennie. Dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) herbaty, grzanego piwa, wina, płatków, muesli, solo na kanapki. Cieszymy się jesienią i brakiem przeziębień – mówi Agnieszka Delkowska, autorka bloga „Lady Kitchen”.
Składniki
- 0,5 litra miodu wielokwiatowego
- 4 cm imbiru obranego
- 10 goździków
- 1 gwiazdkę anyżu
- 2 laski cynamonu
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka mielonej dobrej jakości
- 1 cytryna sparzona i pokrojona w plastry
Wykonanie
W słoiku litrowym układamy plastry cytryny. Na małej i suchej patelni prażymy wszystkie przyprawy, do momentu aż zaczną mocno pachnieć i gorące wsypujemy do cytryn. Zalewamy miodem i mieszamy. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3-4 dni. Mieszamy codziennie, bo cytryna puści sok i u góry może zebrać się płyn.
Syrop z pigwy na zimę na poprawienie odporności [PRZEPIS]

- Pigwowiec ma bardzo dużo witaminy C i najbardziej by się chciało w ogóle go nie przetwarzać, bo wiadomo, że tak najzdrowiej. Ale czasem to jedyny sposób, by przechowywać pigwę. Robiłam też wersje zasypywaną cukrem, a potem dawałam słoiki do lodówki, ale taki sposób sprawdza się tylko na krótką metę. Jeśli chcemy w zimie wypić herbatę z pigwą to wymaga to niestety pasteryzacji. Łatwy i bardzo szybki przepis, który pozwoli nam się ciszyć tym zacnym owocem do następnego lata – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Składniki na syrop z pigwy:
- 1 kg pigwowca lub pigwy
- 1 szklanka cukru lub miodu
- 1 szklanka wody
- sok z jednej cytryny
Wykonanie
Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu połączyć ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodać pigwę w plastrach, doprowadzić do wrzenia. Owoce w gorącym syropie przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować kilka minut w kąpieli wodnej.
Herbata z pigwą i miodem smakuje wybornie w długie zimowe wieczory.
Czosnek marynowany w miodzie [PRZEPIS]

Zawsze robię kilka słoiczków tego specjału, bo urozmaica idealnie dania mięsne, można go również podać jako dodatek czy przystawkę. Czosnek - jak wszystkim wiadomo - ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu, a w połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Składniki:
- czosnek (dowolna ilość)
Zalewa:
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżeczki miodu
- łyżeczka soli
- sok z połowy cytryny
Wykonanie
Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy.
W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut.
Sok z pokrzyw na poprawienie odporności [PRZEPIS KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH]

Przepisem na sok z pokrzyw podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Sok taki jest bardzo zdrowy i zdecydowanie poprawia odporność!
Składniki
- 1 kg świeżych liści lub pędów pokrzywy
- 1 litr gorącej wody
- 1/2 kg cukru lub miodu
Wykonanie
1 kg świeżych liści lub pędów zemleć w maszynce do mięsa. Z całej otrzymanej miazgi wycisnąć sok. Do wyciśniętej pokrzywy dodać 1 litr gorącej wody, poczekać 30 minut. I ponownie wycisnąć sok. Przelać do garnka, dodać 1/2 kg cukru lub miodu i gotować przez 10 minut. Gorący nalewać do wyparzonych słoików. Stosować po 1 łyżce przy skłonnościach do przeziębień lub w czasie grypy czy anginy.
Napój na wzmocnienie odporności Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Przyprawy to produkty spożywcze, które kryją ogromny potencjał – zarówno kulinarny, jak i prozdrowotny. Nie tylko poprawiają smak potraw czy napojów, mogą także pomóc np. w walce z przeziębieniem, problemami trawiennymi, stanami zapalnymi czy bólem głowy.
Na szczególną uwagę zasługują przyprawy korzenne, których warto użyć do przyrządzania aromatycznych i rozgrzewających napojów, jak kurkuma, imbir, goździki, cynamon i czarny pieprz.
Składniki:
- 1,5 łyżeczki kurkumy mielonej Appetita
- 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego Appetita
- 3 goździki Appetita
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego Appetita
- szczypta pieprzu czarnego mielonego Appetita
- miód i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Przestudzić do temp. ok. 40°C. Posłodzić miodem, dodać sok z cytryny. Pić rano i wieczorem.
Chcesz wzmacniać odporność? Zobacz, co jeść!
