Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babcine, domowe sposoby na odporność. Zobacz przepisy na naturalne sposoby poprawienia odporności

opr. Magda Smoleń
Babcine, domowe sposoby na odporność. Zobacz przepisy na naturalne sposoby poprawienia odporności. Na zdjęciu babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą.
Babcine, domowe sposoby na odporność. Zobacz przepisy na naturalne sposoby poprawienia odporności. Na zdjęciu babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą. Fot. Agnieszka Sznajder
Jakie są naturalne sposoby na odporność? Doskonale wiedziały o tym nasze babcie! Babciny syrop z cebuli, czosnek, miód to podstawowe produkty na lepszą odporność. Zobaczcie najlepsze domowe, naturalne mikstury na poprawienie odporności.

Domowe babcine sposoby na jesienno-zimowe chłody to najcenniejsze receptury, do których zawsze wracamy z sentymentem. Jednym z czynników wpływających na odporność naszego organizmu jest odpowiedni sposób odżywiania. Jesienią, w czasie gdy częściej chorujemy wiedza naszych babć jest bezcenna. Zobacz najlepsze mikstury i syropy na poprawienie odporności.

Babcine sposoby na odporność. Poniżej znajdziesz przepisy!

  • Babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą
  • Miód z imbirem, cytryną, kurkumą i anyżem
  • Syrop z pigwy na zimę na poprawienie odporności
  • Czosnek marynowany w miodzie 
  • Sok z pokrzyw na poprawienie odporności
  • Napój na wzmocnienie odporności Ewy Wachowicz

Babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą [PRZEPIS]

Babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą.
Babcina mikstura na odporność - prosty domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą. Fot. Agnieszka Sznajder

Domowy syrop z czosnkiem, miodem, cytryną i pigwą! - Ja wiem, że smak może odstraszyć, natomiast zawartość utrzyma nas w świetnym zdrowiu i uodporni na długi czas. Dzieciom można go podawać z herbatą lub łyżką miodu, żeby chętniej wypiły. Wystarczy wypić od 1 do 3 łyżek dziennie i żadne przeziębienia nam nie straszne – zapewnia Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.

Składniki na syrop:

  • 2 duże główki czosnku, ważne żeby to był dobry krajowy czosnek od zaprzyjaźnionego rolnika lub z pobliskiego targu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • 10 owoców pigwowca (opcjonalnie jeśli macie)

Kupuj w dobrej cenie!

Wykonanie
Zimną wodę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone i lekko zmiażdżone owoce pigwowca. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 dni. 
Po 48 godzinach odcedzamy naszą miksturę na gęstym sicie, a resztki mocno wyciskamy, tak aby jak najwięcej dobroczynnych składników znalazło się w naszym syropie. Przelewamy do butelek i przetrzymujemy w lodówce. Profilaktycznie warto każdego dnia wypić 1 łyżkę stołową syropu.

Miód z imbirem, cytryną, kurkumą i anyżem [PRZEPIS]

Miód z imbirem, cytryną, kurkumą i anyżem.
Miód z imbirem, cytryną, kurkumą i anyżem. Fot. Paweł Epler

O dobroczynnym działaniu miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Do tego imbir, cytryna, kurkuma i anyż i żadne przeziębienie nam niestraszne! Pamiętajmy, że imbir posiada właściwości przeciwzapalne, ale też przeciwbólowe i łagodzące infekcje dróg oddechowych. Kurkuma pomaga przy chorobie wirusowej lub bakteryjnej.
- Taki miód pijemy po 1-2 łyżki dziennie. Dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) herbaty, grzanego piwa, wina, płatków, muesli, solo na kanapki. Cieszymy się jesienią i brakiem przeziębień – mówi Agnieszka Delkowska, autorka bloga „Lady Kitchen”.

Składniki

  • 0,5 litra miodu wielokwiatowego 
  • 4 cm imbiru obranego 
  • 10 goździków 
  • 1 gwiazdkę anyżu 
  • 2 laski cynamonu 
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 2 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka mielonej dobrej jakości 
  • 1 cytryna sparzona i pokrojona w plastry

Wykonanie
W słoiku litrowym układamy plastry cytryny. Na małej i suchej patelni prażymy wszystkie przyprawy, do momentu aż zaczną mocno pachnieć i gorące wsypujemy do cytryn. Zalewamy miodem i mieszamy. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3-4 dni. Mieszamy codziennie, bo cytryna puści sok i u góry może zebrać się płyn. 

Syrop z pigwy na zimę na poprawienie odporności [PRZEPIS]

Syrop z pigwy na zimę na poprawienie odporności.
Syrop z pigwy na zimę na poprawienie odporności. Fot. Agnieszka Sznajder

- Pigwowiec ma bardzo dużo witaminy C i najbardziej by się chciało w ogóle go nie przetwarzać, bo wiadomo, że tak najzdrowiej. Ale czasem to jedyny sposób, by przechowywać pigwę. Robiłam też wersje zasypywaną cukrem, a potem dawałam słoiki do lodówki, ale taki sposób sprawdza się tylko na krótką metę. Jeśli chcemy w zimie wypić herbatę z pigwą to wymaga to niestety pasteryzacji. Łatwy i bardzo szybki przepis, który pozwoli nam się ciszyć tym zacnym owocem do następnego lata – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.

Kupuj w dobrej cenie!

Składniki na syrop z pigwy:

  • 1 kg pigwowca lub pigwy
  • 1 szklanka cukru lub miodu
  • 1 szklanka wody
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie
Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu połączyć ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodać pigwę w plastrach, doprowadzić do wrzenia. Owoce w gorącym syropie przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować kilka minut w kąpieli wodnej.
Herbata z pigwą i miodem smakuje wybornie w długie zimowe wieczory.

Czosnek marynowany w miodzie [PRZEPIS]

Czosnek marynowany w miodzie.
Czosnek marynowany w miodzie. Fot. Agnieszka Sznajder

Zawsze robię kilka słoiczków tego specjału, bo urozmaica idealnie dania mięsne, można go również podać jako dodatek czy  przystawkę. Czosnek - jak wszystkim wiadomo - ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu, a w połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.

Składniki

  • czosnek (dowolna ilość) 

 
Zalewa: 

  • 1 szklanka octu jabłkowego 
  • 1 szklanka wody 
  • 2-3 łyżeczki miodu  
  • łyżeczka soli 
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy. 
 W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut. 

Sok z pokrzyw na poprawienie odporności [PRZEPIS KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH]

Sok z pokrzyw na poprawienie odporności.
Sok z pokrzyw na poprawienie odporności. fot. pixabay

Przepisem na sok z pokrzyw podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Sok taki jest bardzo zdrowy i zdecydowanie poprawia odporność!

Składniki

  • 1 kg świeżych liści lub pędów pokrzywy
  • 1 litr gorącej wody
  • 1/2 kg cukru lub miodu

Wykonanie
1 kg świeżych liści lub pędów zemleć w maszynce do mięsa. Z całej otrzymanej miazgi wycisnąć sok. Do wyciśniętej pokrzywy dodać 1 litr gorącej wody, poczekać 30 minut. I ponownie wycisnąć sok. Przelać do garnka, dodać 1/2 kg cukru lub miodu i gotować przez 10 minut. Gorący nalewać do wyparzonych słoików. Stosować po 1 łyżce przy skłonnościach do przeziębień lub w czasie grypy czy anginy.

Napój na wzmocnienie odporności Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Napój na wzmocnienie odporności Ewy Wachowicz.
Napój na wzmocnienie odporności Ewy Wachowicz.

Przyprawy to produkty spożywcze, które kryją ogromny potencjał – zarówno kulinarny, jak i prozdrowotny. Nie tylko poprawiają smak potraw czy napojów, mogą także pomóc np. w walce z przeziębieniem, problemami trawiennymi, stanami zapalnymi czy bólem głowy.
Na szczególną uwagę zasługują przyprawy korzenne, których warto użyć do przyrządzania aromatycznych i rozgrzewających napojów, jak kurkuma, imbir, goździki, cynamon i czarny pieprz.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki kurkumy mielonej Appetita
  • 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego Appetita
  • 3 goździki Appetita
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego Appetita
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego Appetita
  • miód i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Przestudzić do temp. ok. 40°C. Posłodzić miodem, dodać sok z cytryny. Pić rano i wieczorem.

Chcesz wzmacniać odporność? Zobacz, co jeść!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska