- Pigwowiec ma bardzo dużo witaminy C i najbardziej by się chciało w ogóle go nie przetwarzać, bo wiadomo, że tak najzdrowiej. Ale czasem to jedyny sposób, by przechowywać pigwę. Robiłam też wersje zasypywaną cukrem, a potem dawałam słoiki do lodówki, ale taki sposób sprawdza się tylko na krótką metę. Jeśli chcemy w zimie wypić herbatę z pigwą to wymaga to niestety pasteryzacji. Łatwy i bardzo szybki przepis, który pozwoli nam się ciszyć tym zacnym owocem do następnego lata – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.

Składniki na syrop z pigwy:
- 1 kg pigwowca lub pigwy
- 1 szklanka cukru lub miodu
- 1 szklanka wody
- sok z jednej cytryny
Wykonanie
Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu połączyć ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodać pigwę w plastrach, doprowadzić do wrzenia. Owoce w gorącym syropie przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować kilka minut w kąpieli wodnej.
Herbata z pigwą i miodem smakuje wybornie w długie zimowe wieczory.
