https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca, prosta zupa z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i chili [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zupa z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i chili. Rozgrzewająca i pyszna. Zobaczcie przepis!
Zupa z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i chili. Rozgrzewająca i pyszna. Zobaczcie przepis! fot. pixabay
Macie ochotę na rozgrzewającą zupę z dyni? Jej sekret to dodatek gałki muszkatołowej, świeżego imbiru oraz chili. Zobaczcie przepis!

Dynia, chociaż mało intensywna w smaku, zyska, jeżeli odpowiednio ją doprawimy. Wielbicielom nieco ostrzejszych smaków polecamy zupę z dodatkiem intensywnych przypraw. Przepis naszej Czytelniczki Justyny Kalemby.

Składniki

  • średnia dynia
  • 2 małe cebule
  • chilli
  • olej
  • ½ kubka śmietany
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól do smaku
  • grzanki

Wykonanie
Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru (startego na tarce), sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała.
Zupę zblendować, następnie nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy, zagotować. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Przemek
Taką rozgrzewającą zupę to ja lubię !!! nie ma nic lepszego niż taka zupka i grzane piwko. osobiście korzystam z perly i smakuje mi najlepiej.
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska