Dynia, chociaż mało intensywna w smaku, zyska, jeżeli odpowiednio ją doprawimy. Wielbicielom nieco ostrzejszych smaków polecamy zupę z dodatkiem intensywnych przypraw. Przepis naszej Czytelniczki Justyny Kalemby.
Składniki
- średnia dynia
- 2 małe cebule
- chilli
- olej
- ½ kubka śmietany
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- kawałek świeżego imbiru
- sól do smaku
- grzanki
Wykonanie
Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru (startego na tarce), sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała.
Zupę zblendować, następnie nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy, zagotować. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.

Wideo