W polskiej tradycji kulinarnej obiad bez zupy nie jest prawdziwym, domowym obiadem. Zupa pełni rolę ciepłej przystawki i ma zadanie zaspokoić pierwszy głód oraz rozgrzać nas, szczególnie jesienią i zimą, gdy na dworze zaczyna panować mróz . Drugie danie obowiązkowo musi zostać poprzedzone talerzem gorącej, sycącej i bogatej w smaku ogórkowej, jarzynowej lub innej, dowolnej pozycji spośród tak licznego repertuaru polskich zup. Nic dziwnego zatem, że zupa codziennie gości na prawie każdym polskim stole.
Zebraliśmy dla Was przepisy na rozgrzewające zupy. Kliknijcie w galerię, znajdzie tam przepisy.
- Rozgrzewająca zupa gulaszowa
- Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków
- Krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem
- Parzybroda po mirowsku
- Zupa czosnkowa
- Rozgrzewająca isepska zupa serowa z pulpetami
- Rozgrzewająca kwaśnica góralska
- Polewka na maślance
- Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną
- Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
