1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne,...
fot. pixabay.com

Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne, rozgrzewające zupy.

2 z 12
Rozgrzewająca zupa gulaszowa Justyny Kalemby...
fot. pixabay.com

Rozgrzewająca zupa gulaszowa Justyny Kalemby

Składniki

1/2 kg mięsa wołowego
cebula
dwie czerwone papryki
20 dag pieczarek
2 ogórki kiszone
ostra papryka w proszku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
łyżeczka smalcu
2 łyżki śmietany 18 proc.
2 łyżki mąki


Wykonanie

Mięso pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dobrze rozgrzanym smalcu, tak, by się zarumieniło. Podlać wodą. Dodać sól, pieprz, paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Od czasu do czasu dolać trochę wody. W tym czasie pokroić drobno pieczarki, paprykę i ogórki kiszone. Gdy mięso będzie miękkie, wrzucić pieczarki i paprykę, poddusić jeszcze przez 20-30 minut. Na samym końcu dodać ogórki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić do smaku.

3 z 12
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki Delkowskiej

Składniki
4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry

Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.

4 z 12
Krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem Andżeliki Knop

Składniki
2 średnie selery
2 jabłka
80 g (waga przed ugotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 l bulionu warzywnego
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie
W garnku rozpuścić olej kokosowy, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, następnie dodać selera i jabłko oraz bulion. Całość gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Gdy seler będzie już miękki, wyłączyć ogień, dodać kaszę jaglaną, jogurt grecki oraz sól i pieprz. Całość zmiksować dokładnie. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Zobacz również

Krakowski przysmak z automatu. Tak zaczyna się rewolucja na rynku?

Krakowski przysmak z automatu. Tak zaczyna się rewolucja na rynku?

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości