
Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne, rozgrzewające zupy.

Rozgrzewająca zupa gulaszowa Justyny Kalemby
Składniki
1/2 kg mięsa wołowego
cebula
dwie czerwone papryki
20 dag pieczarek
2 ogórki kiszone
ostra papryka w proszku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
łyżeczka smalcu
2 łyżki śmietany 18 proc.
2 łyżki mąki
Wykonanie
Mięso pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dobrze rozgrzanym smalcu, tak, by się zarumieniło. Podlać wodą. Dodać sól, pieprz, paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Od czasu do czasu dolać trochę wody. W tym czasie pokroić drobno pieczarki, paprykę i ogórki kiszone. Gdy mięso będzie miękkie, wrzucić pieczarki i paprykę, poddusić jeszcze przez 20-30 minut. Na samym końcu dodać ogórki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić do smaku.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki Delkowskiej
Składniki
4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry
Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.

Krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem Andżeliki Knop
Składniki
2 średnie selery
2 jabłka
80 g (waga przed ugotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 l bulionu warzywnego
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
W garnku rozpuścić olej kokosowy, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, następnie dodać selera i jabłko oraz bulion. Całość gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Gdy seler będzie już miękki, wyłączyć ogień, dodać kaszę jaglaną, jogurt grecki oraz sól i pieprz. Całość zmiksować dokładnie. Podawać z ulubionymi dodatkami.