5 z 12
Parzybroda po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Parzybroda po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie

Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Kapustę pokroić na duże kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować je osobno w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć go, a potem dodać do gotującej kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do kapusty. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i dołożyć do kapusty. Do wszystkiego dodać jeszcze przecier ze świeżych pomidorów, pokrojony lubczyk i przyprawić do smaku. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i zagęścić potrawę.

6 z 12
Zupa czosnkowa Marty Góry...
fot. archiwum

Zupa czosnkowa Marty Góry

Składniki
dowolna ilość czosnku
mała cebulka
wywar jarzynowy
żółtko
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Czosnek i cebulkę obrać, pokroić drobniutko (czosnek można przecisnąć przez praskę) i podsmażyć na tłuszczu uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodać do gorącego wywaru jarzynowego i gotować, doprawiając według uznania do smaku. Żółtko roztrzepać i dodać do zupy (odłożyć trochę zupy, dodać żółtko, roztrzepać). Zagotować.

7 z 12
Rozgrzewająca isepska zupa serowa z pulpetami...
fot. archiwum

Rozgrzewająca isepska zupa serowa z pulpetami

Składniki na zupę
3 litry wody
3 kostki rosołowe
4 marchewki
1 pietruszka
2 pory
kawałek selera

Składniki na pulpety

1/2 kg mięsa mielonego
cebula
przyprawy do smaku
grysik

Dodatkowo
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
4 serki topione
przyprawy według uznania

Wykonanie

Składniki na zupę ugotować na miękko i zmiksować, odlać trochę zupy do rozprowadzenia serka.
Do zmiksowanych jarzyn dodać usmażone pieczarki i cebulę.
1/2 kg mięsa mielonego przyprawić jak na sznycle. Zamiast bułki najlepiej użyć grysiku. Formować małe kulki i wrzucić je na gotującą się zupę (można obsmażyć na tłuszczu). Gotować na wolnym ogniu przez chwil.
4 serki topione (kremowe lub ze szczypiorkiem) roztrzepać w odlanej wcześniej zupie, następnie dodać do całości.
Doprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Można dodać także oregano i bazylię. Dla dodania pikanterii można przyprawić ostrą papryką lub imbirem.

8 z 12
Rozgrzewająca kwaśnica góralska Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Rozgrzewająca kwaśnica góralska Agnieszki Delkowskiej

Składniki
około 5 litrów wody
1 kg wędzonych mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
5 ząbków czosnku
4 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
szklanka soku z kiszonej kapusty
osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości.
W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Zobacz również

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?