Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Grzyby marynowane tradycyjnie. Jak zrobić zalewę do grzybów leśnych? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Grzyby marynowane tradycyjnie. Zobaczcie sprawdzony przepis!
Grzyby marynowane tradycyjnie. Zobaczcie sprawdzony przepis! Fot. Agnieszka Sznajder
Jak zrobić klasyczną marynatę do grzybów leśnych? Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki.

- Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Pamiętajcie, że grzyby doskonale znoszą marynowanie, bez uszczerbku na aromacie i bez większych strat wartości odżywczych.

Tradycyjne grzyby marynowane.
Tradycyjne grzyby marynowane. Fot. Agnieszka Sznajder

Tradycyjne grzyby marynowane [PRZEPIS]

Składniki

  • grzyby (borowiki, kozaki lub podgrzybki)

Składniki na zalewę do grzybów:

  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego

1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet.
3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut.

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska