- Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Pamiętajcie, że grzyby doskonale znoszą marynowanie, bez uszczerbku na aromacie i bez większych strat wartości odżywczych.

Tradycyjne grzyby marynowane [PRZEPIS]
Składniki
- grzyby (borowiki, kozaki lub podgrzybki)
Składniki na zalewę do grzybów:
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet.
3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut.

Wideo