https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Grzyby marynowane tradycyjnie. Jak zrobić zalewę do grzybów leśnych? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Grzyby marynowane tradycyjnie. Zobaczcie sprawdzony przepis!
Grzyby marynowane tradycyjnie. Zobaczcie sprawdzony przepis! Fot. Agnieszka Sznajder
Jak zrobić klasyczną marynatę do grzybów leśnych? Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki.

- Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne – mówi nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.
Pamiętajcie, że grzyby doskonale znoszą marynowanie, bez uszczerbku na aromacie i bez większych strat wartości odżywczych.

Tradycyjne grzyby marynowane.
Tradycyjne grzyby marynowane. Fot. Agnieszka Sznajder

Tradycyjne grzyby marynowane [PRZEPIS]

Składniki

  • grzyby (borowiki, kozaki lub podgrzybki)

Składniki na zalewę do grzybów:

  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego

1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet.
3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska