Przepisem na zupę grzybową podzieliły się panie ze stowarzyszenia „Koło Gospodyń w Białce”. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych – mężów wspierających członkinie. Każda z pań robi to, co umie najlepiej – rękodzieło artystyczne,
pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada” śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu.
Składniki na zupę
- 10 dag suszonych grzybów
- cebula
- liść laurowy, pieprz ziarnisty
- śmietana
- sól
- sok z cytryny
Składniki na farsz
- 250 g kaszy gryczanej
- jajko
- 20 dag sera feta
- pieprz
Składniki na ciasto
- 35 dag mąki
- jajko
- sól
- 125 ml letniej wody
Wykonanie
Ok. 10 dag grzybów namoczyć i gotować w 1,5 l wody. Wrzucić całą cebulę, dorzucić liść laurowy i pieprz w ziarnach. Gdy grzyby się ugotują, wyciągnąć i pokroić w paski. Zupę zaciągnąć sporą ilością śmietany, dołożyć grzyby, doprawić solą i odrobiną soku z cytryny.
Podawać z pierożkami, które robi się następująco: do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucić ok. 25 dag opłukanej kaszy gryczanej i gotować do miękkości. Po dokładnym odsączeniu, gdy lekko przestygnie, dodać jajko, 20 dag sera feta (ewentualnie twarogu), doprawić pieprzem.
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz i lepić pierożki.
Gotować w osolonej wodzie. Do ciasta można dołożyć dwie łyżki utłuczonej w moździerzu kaszy gryczanej.
Takie pierogi można podawać oddzielnie z sosem ze świeżej bazylii: 2 łyżki świeżej bazylii posiekać, 3 ząbki czosnku utrzeć z solą, wymieszać wszystko z 80 g (ok. 6 łyżek) dobrej oliwy.
Zobacz też:Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
Zobacz też:Kopytka z sosem śliwkowym od Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej
Zobacz też:Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Sałatka z czerwonej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Sałatka z dyni Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie
Źródło: Dzień Dobry TVN