Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej [PRZEPIS]

mad
Naleśniki można nadziewać różnym farszem.
Naleśniki można nadziewać różnym farszem. pixabay.com
Przepis na naleśniki z mięsem, kukurydzą i fasolą.

Przepisem na pyszne naleśniki z mięsnym farszem podzieliły się z nami Pani z Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej (gmina Alwernia).

Składniki ciasto naleśnikowe

  • 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag roztopionego masła
  • 25 dag mąki

Składniki na farsz do naleśników

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego, zmielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy meksykańskiej
  • łyżeczka ostrej papryki
  • puszka pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 cebule
  • mały przecier pomidorowy
  • olej

Wykonanie
Z podanych składników wyrobić na gładką masę ciasto naleśnikowe.
Cebule i czosnek pokroić na drobno, potem podsmażyć na smalcu lub oleju, według gustu, dodać do tego zmielone mięso i smażyć dalej, potem dodając pozostałe składniki. Na samym końcu dopiero dołożyć fasolę i kukurydzę.
Nałożyć farsz na usmażone naleśniki i zwinąć tak samo jak krokiety.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska