https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Imbir kandyzowany Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Kandyzowany imbir to doskonały dodatek do wielu potraw.
Kandyzowany imbir to doskonały dodatek do wielu potraw. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Przepis na kandyzowany imbir.

Przepisem na kandyzowany imbir podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki

  • 50 dag świeżego imbiru 
  • 70 dag cukru
  • woda

 

Wykonanie
Świeży imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki, zalać w rondlu wodą tak, aby go przykryła. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Następnie wywar odlać do innego naczynia i do obgotowanego wcześniej imbiru wlać nową wodę również w takiej ilości, aby go przykryła. Dodać cukier. Gotować około godziny na wolnym ogniu, aż z wody zrobi się syrop.
Ugotowany imbir odcedzić, a pozostałą wodę  z pierwszego gotowania i syrop połączyć i zlać do butelek. Używać jako syropu do herbaty.

Jeszcze ciepły kandyzowany  imbir obtoczyć w drobnym cukrze, pozostawić do obeschnięcia. Przechowywać w słoiczku. Używać do ciast, do budyniów mlecznych i owocowych, kompotu gruszkowego i marynowanej dyni. Nadaje delikatny smak zupie owocowej, fasolowej i ziemniaczanej  oraz potrawom z ryżu.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska