Przepisem na kandyzowany imbir podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Składniki
- 50 dag świeżego imbiru
- 70 dag cukru
- woda
Wykonanie
Świeży imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki, zalać w rondlu wodą tak, aby go przykryła. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Następnie wywar odlać do innego naczynia i do obgotowanego wcześniej imbiru wlać nową wodę również w takiej ilości, aby go przykryła. Dodać cukier. Gotować około godziny na wolnym ogniu, aż z wody zrobi się syrop.
Ugotowany imbir odcedzić, a pozostałą wodę z pierwszego gotowania i syrop połączyć i zlać do butelek. Używać jako syropu do herbaty.
Jeszcze ciepły kandyzowany imbir obtoczyć w drobnym cukrze, pozostawić do obeschnięcia. Przechowywać w słoiczku. Używać do ciast, do budyniów mlecznych i owocowych, kompotu gruszkowego i marynowanej dyni. Nadaje delikatny smak zupie owocowej, fasolowej i ziemniaczanej oraz potrawom z ryżu.
Zobacz też:Jak zrobić domową bulionetkę?
Zobacz też: Domowa musztarda pomidorowa
Zobacz też:Jabłka w przecierze z pigwy
Zobacz też:Domowy sos pomidorowy na zimę
Zobacz też: Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu
Zobacz też: Domowy ketchup z pomidorów i papryki
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN