https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Domowy sos pomidorowy na zimę [PRZEPIS]

Magdalena i Stanisław Romkowie
Domowy sos pomidorowy.
Domowy sos pomidorowy. Stanisław Romek
Domowy sos pomidorowy to doskonały dodatek do różnych dań. Zobaczcie prosty przepis na sos pomidorowy.

Przepisem na domowy sos pomidorowy podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga Kuchenne Wariacje.

Składniki na 5 słoików o pojemności 350 ml

  • 3 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • duża wiązka bazylii
  • 1 łyżka masła


Wykonanie

W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka nam się zeszkli, dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusić do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawić solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodać posiekaną bazylię.
Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut.
Sos wychodzi gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gabi
Jeśli chodzi o województwo małopolskie, to trafiłam raz na wpis ze stronki tomaty.pl - krótki blog o pomidorach. Skusiłam się też raz kupić jeden z ich produktów. Małą saszetkę przecieru. A teraz... wcinam jak szalona Tomaty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska