Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Domowy sos pomidorowy na zimę [PRZEPIS]

Magdalena i Stanisław Romkowie
Domowy sos pomidorowy.
Domowy sos pomidorowy. Stanisław Romek
Domowy sos pomidorowy to doskonały dodatek do różnych dań. Zobaczcie prosty przepis na sos pomidorowy.

Przepisem na domowy sos pomidorowy podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga Kuchenne Wariacje.

Składniki na 5 słoików o pojemności 350 ml

  • 3 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • duża wiązka bazylii
  • 1 łyżka masła


Wykonanie

W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka nam się zeszkli, dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusić do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawić solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodać posiekaną bazylię.
Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut.
Sos wychodzi gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska