Przepisem na domowy sos pomidorowy podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga Kuchenne Wariacje.
Składniki na 5 słoików o pojemności 350 ml
- 3 kg pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili
- duża wiązka bazylii
- 1 łyżka masła
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka nam się zeszkli, dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusić do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawić solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodać posiekaną bazylię.
Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut.
Sos wychodzi gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować.
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:Podgrzybki w pomidorach na zimę
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na grzyby na zimę
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Źródło: Dzień Dobry TVN