Sezon na dynie tuż-tuż. Warto zrobić kilka słoiczków pysznej konfitury.
Składniki
- 2 kg dyni
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
Wykonanie
Dynię obrać, wykroić z niej miąższ i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka i zalać wodą. Dodać gwiazdki anyżu. Gotować pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po kilkunastu minutach gotowania wyciągnąć anyż, dodać cukier oraz cynamon i całość zblendować na jednolitą masę. Całość zagotować i dusić na małym ogniu około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć z ognia i przełożyć do słoików. Zapasteryzować około 10 minut.
Zobacz też:Przepis na tradycyjne racuchy z jabłkami
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN