Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę. Sprawdź prosty przepis

Andżelika Knop
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Andżelika Knop
Przepis na fasolkę szparagową na zimę do słoików.

Przepisem na fasolkę szparagową w sosie na zimę podzieliła się Andżelika Knop, autorka bloga W zielonej kuchni

Składniki na 11 słoików o pojemności 0,33 l 

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej 
  • 400 g marchwi 
  • 400 g cebuli 
  • 2 małe słoiki przecieru pomidorowego 
  • 2 szklanki oleju 
  • 2 liście laurowe 
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki soli 
  • 2 łyżki octu  
  • pieprz czarny 


Wykonanie

Cebulę i marchew obrać, umyć i osuszyć. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Warzywa przełożyć do garnka, dusić na rozgrzanym oleju ok. 15 minut. Następnie dodać liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli, cukier oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać. 
Fasolkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej przekroić ją na połowę). Następnie ugotować ją  tak, aby nie była zbyt miękka.
Tak przygotowaną fasolkę dodać do pozostałych warzyw, całość dusić około 15 minut.  
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 20 minut. 

Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Źródło: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska