https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę. Sprawdź prosty przepis

Andżelika Knop
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Andżelika Knop
Przepis na fasolkę szparagową na zimę do słoików.

Przepisem na fasolkę szparagową w sosie na zimę podzieliła się Andżelika Knop, autorka bloga W zielonej kuchni

Składniki na 11 słoików o pojemności 0,33 l 

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej 
  • 400 g marchwi 
  • 400 g cebuli 
  • 2 małe słoiki przecieru pomidorowego 
  • 2 szklanki oleju 
  • 2 liście laurowe 
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki soli 
  • 2 łyżki octu  
  • pieprz czarny 


Wykonanie

Cebulę i marchew obrać, umyć i osuszyć. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Warzywa przełożyć do garnka, dusić na rozgrzanym oleju ok. 15 minut. Następnie dodać liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli, cukier oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać. 
Fasolkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej przekroić ją na połowę). Następnie ugotować ją  tak, aby nie była zbyt miękka.
Tak przygotowaną fasolkę dodać do pozostałych warzyw, całość dusić około 15 minut.  
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 20 minut. 

Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Źródło: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska