https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty!

mad
Buraki słusznie są nazywane polskim superfood. Kryją w sobie niezwykłe właściwości.
Buraki słusznie są nazywane polskim superfood. Kryją w sobie niezwykłe właściwości.
Buraki przeżywają ostatnio swój renesans. I dobrze! Uważane są za superfoods - kryją w sobie wiele niezwykłych właściwości. Buraki dobrze wpływają na krew, poprawiają odporność, spowalniają procesy starzenia i wpływaja na lepszą przemianę materii. Odczarujmy buraki! Zobaczcie TOP 10 dań naszych Czytelników na dania z burakami. Bowiem buraki to nie tylko barszcz czerwony czy ćwikła z chrzanem. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Pyszne dania z burakami. Zobacz przepisy:

  • Chłodnik nieco inny niż wszystkie
  • Barszcz czerwony bez zakwasu
  • Krem z pieczonego buraka z serkiem mascarpone
  • Zakwas z buraków
  • Carpaccio z buraka
  • Makaron z botwinką i szpinakiem
  • Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną
  • Sałatka z pieczonych buraków
  • Paczuszki z łososia w botwince
  • Czerwony koktajl z buraków

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Dlaczego warto jeść buraki? To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych składników.

  • Buraki powinny być na stałe obecne w diecie osób z nadciśnieniem i cierpiących na choroby układu krążenia. Zawarta w nich betanina obniża poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu.
  • Jedzenie buraków wpływa pozytywnie na produkcję krwi, a dzięki dużej ilości folianów także na wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży. Foliany odgrywają również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Niedostateczne spożycie folianów może znacząco wpływać na odpowiedź odpornościową organizmu, hamując aktywność komórek odpornościowych.
  • W dodatku kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ wpływa na powstawanie neuroprzekaźników takich jak dopamina, adrenalina i noradrenalina, co decyduje nie tylko o naszym zdrowiu fizycznym, ale również samopoczuciu.
  • Warto wspomnieć też o obecnych w burakach naturalnych azotanach, które korzystnie oddziałują na przepływ krwi w mózgu, przez co opóźniają demencję.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
milewski

3kg buraków,umyć i pokroić .zalać przegotowaną,wystudzoną wodą(3,5litra),dodać soli,pieprzu i zgniecionego czosnku(jedną główkę).po tygodniu zlać do naczynia i popijać szklaneczkę dziennie...

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska