Któż z nas nie jadł makaronu spaghetti?Te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. Zobaczcie też inne pomysły na pyszny makaron spaghetti:
- Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym
- Makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym
- Spaghetti z domowym pesto i pomidorkami
- Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem
- Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku
- Cytrynowy makaron spaghetti z oscypkiem
Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym [PRZEPIS]

Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 100 g pomidorków cherry
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany 30%
- 50 g sera żółtego
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- sól, pieprz
Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym [PRZEPIS]

Składniki
- makaron spaghetti
- 300 g boczku parzonego
- 500 ml domowego przecieru pomidorowego (do wymiany na kupny)
- mała cebula
- oliwa
- pieprz cayenne, zioła prowansalskie
- sól do makaronu
Wykonanie
Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy boczek będzie gotowy, dolewamy na patelnię sos pomidorowy i doprawiony pieprzem i ziołami prowansalskimi). Sosem polewamy ugotowany makaron.
Przepis Aleksandry Faiks
Spaghetti z domowym pesto i pomidorkami [PRZEPIS]

Składniki:
- makaron spaghetti
- pomidorki koktajlowe
Składniki na pesto:
- 150 g sera cheddar
- 150 g orzechów laskowych uprzednio uprażonych na suchej patelni
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- olej słonecznikowy
- łyżka soku z cytryny
- sól
Wykonanie
Blendujemy ser i orzechy. Dodajemy czosnek, natkę, sok i olej. Miksujemy całość, solimy i gotowe! Mieszamy z ugotowanym makaronem i pokrojonymi na połówki pomidorkami.
Przepis Iwony Borowiec
Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki na jarmużowe pesto
- 100 g liści jarmużu
- 80 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 rzodkiewki
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- 80 g parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz – do smaku
Dodatkowo
- makaron spaghetti
- filet z kurczaka
- sól, pieprz
Wykonanie
Pesto z jarmużu. Jarmuż sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, oderwać twarde łodygi.
Zmiksować w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą.
Uwaga - oliwę dolewać stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto (śmiało można odrobinę zwiększyć jej ilość). Doprawić do smaku solą i pieprzem!
Makaron ugotować al dente.
Oczyszczone filety z kurczaka wyporcjować, delikatnie rozklepać, posypać solą, pieprzem, posmarować odrobiną oliwy i zgrillować do miękkości na przykład na patelni grillowej.
Makaron podawać z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku [PRZEPIS]

Składniki na 2 porcje
- 250 g mrożonych krewetek
- 200 g makaronu spaghetti
- ok. 3-4 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Krewetki rozmrozić. Mrożone krewetki są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucić na patelnię. Smażyć bardzo krótko.
W międzyczasie ugotować makaron.
Przed odcedzeniem odlać 1/2 szklanki wody. Do krewetek dodać pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlać pozostawioną z makaronu wodą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać i można podawać.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Cytrynowy makaron spaghetti z oscypkiem [PRZEPIS]

Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- mały pęczek natki pietruszki
- 50 g oscypka
- pieprz cytrynowy
- sól
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Natkę pietruszki posiekać, dodać na patelnię. Wlać sok z cytryny, wymieszać. Dodać gorący makaron i wszystko wymieszać.
Oscypek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do makaronu, jeszcze raz wymieszać. Doprawić pieprzem cytrynowym i ewentualnie solą.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”
