Mięsne obiady, to coś co kochamy wszyscy. Tradycyjny schabowy, czy mielony, dewolaj lub gulasz – to dania obiadowe, które często pojawiają się na naszych stołach. A jak przełamać nudę i przygotować inne dania z mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiu? Zobaczcie TOP 10 przepisów na mięsny obiad!
Poniżej znajdziecie TOP 10 obiadów z mięsem w roli głównej:
- Pulpety w sosie koperkowym z wiosennym kuskusem
- Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem, kurczakiem i serem mozarrela
- Wołowina po burgundzku
- Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem
- Pęczak z dynią i grillowanym kurczakiem
- Zapiekanka z ziemniakami i klopsami
- Maczanka krakowska, czyli prababka hamburgera
- Papryka faszerowana kurczakiem
- Gęś z warzywami
- Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym
Mięsne pulpety w sosie koperkowym z wiosennym kuskusem [PRZEPIS]

Składniki
Wykonanie
Mięso mielone wymieszać z namoczoną kajzerką, drobno skrojoną cebulką i jajkiem. Doprawić i formować pulpeciki. Obtoczyć je w mące i usmażyć. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do niego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, czosnek, fetę i oliwę.
Na maśle podsmażyć poszatkowany koperek, dodać startą marchewkę. Po podsmażeniu zalać bulionem i dodać łyżkę jogurtu. Wymieszać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
Usmażone pulpety zalać sosem koperkowym i podgrzać. Podawać z kuskusem.
Przepis Aleksandry Faiks
Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem, kurczakiem i serem mozarrela [PRZEPIS]

Składniki na 10 sztuk
- 10 bardzo dużych pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka czerwona
- 200 g sera żółtego mozzarella
- 200 g boczku wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżej bazylii
Wykonanie
Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym na dużej formie. Solimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i ustawić funkcję grilla z termoobiegiem, wówczas czas pieczenia możemy skrócić do około 12 minut. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną bazylią.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Wołowina po burgundzku [PRZEPIS]

Składniki na dwie porcje
- 500 g wołowiny - karkówki
- 100 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu wołowego
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni, przełożyć go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodać drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażyć z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina się zrumieni przełożyć ją z garnka do miski.
Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypać mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego, dodać mięso, boczek, posiekane zioła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać przez ok. 1-1,5 godz do miękkości mięsa.
Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażyć szalotki (jeżeli są małe podsmażyć w całości natomiast większe przekroić na połówki). Dodać pieczarki - najlepiej kupić jak najmniejsze, aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to pokroić je na większe kawałki i podsmażyć aż się zarumienią.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodać pieczarki z szalotkami, wymieszać i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"
Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem [PRZEPIS]

Składniki
- 40 dag fasoli "Jaś"
- 1/2 kg karkówki bez kości
- 1 litr wody
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki kminku
- 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka majeranku
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Pęczak z dynią i grillowanym kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki
- 200 g kaszy pęczak
- 250 g dyni, najlepiej piżmowej
- ok. 300 g filetu z kurczaka
- 100 g cieciorki ugotowanej lub z puszki
- cebula lub 1/2 pęczka dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- garść posiekanego jarmużu lub liści szpinaku
- po ok. 1/2 łyżeczki przypraw lub wg uznania, np. sól, pieprz, harrisa lub płatki chilli
- dodatkowo świeża zielenina do posypania
Wykonanie
Kaszę pęczak ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię piżmową umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oprószyć solą i ugotować na parze do miękkości (około 15 minut). Kilka minut przed zakończeniem, razem z dynią ugotować na parze również posiekane i pozbawione twardych części liście jarmużu.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić lekko na maśle klarowanym.
Kiedy mięso jest gotowe, dodać posiekaną dymkę oraz zmiażdżony czosnek. Dodać cieciorkę, a po kilku chwilach miękką już dynię wraz z jarmużem. Ewentualnie zamiast jarmużu dodać umyte liście szpinaku i całość wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać ulubioną świeżą zieleniną.
Przepis Violetty Grzelki
Zapiekanka z ziemniakami i klopsami [PRZEPIS]

Składniki
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 60 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki kminku
- 50 dag ziemniaków
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"
Maczanka krakowska, czyli prababka hamburgera. Ze schabem i karkówką [PRZEPIS]

Składniki
- 4 plastry schabu
- 4 plastry karkówki
- 2 duże, białe cebule
- 2 łyżki klarowanego masła
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki kminku
- świeżo mielony pieprz i sól
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 600 ml rosołu
- 4 bułki z kminkiem
Wykonanie
Mięso doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i kminkiem. Odstawić do lodówki na dwanaście godzin, najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku. Następnego dnia rozgrzać na patelni masło klarowane, mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć kawałki do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodać odrobinę kminku i doprawić solą. Podawać w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polać sosem.
Przepis Pauliny Nosek
Papryka faszerowana kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki
- 4 papryki
- 300 g piersi z kurczaka
- 10 dag startej mozzarelli
- 100 g żółtego sera
- 250 g pomidorów
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki kukurydzy
- olej do smażenia
Wykonanie
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i krótko obsmażyć na patelni, aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów, można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać, lekko posolić do smaku. Gotowy farsz odstawić.
Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Konaszówka
Gęś z warzywami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 filety z gęsi
- 1 łyżka masła
- szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml ciemnego piwa
- tymianek
- 4 marchewki
- cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie
Filety natrzeć solą pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozpuścić klarowane masło, położyć na nim filety skórką do dołu i smażyć około 5 minut. Obrócić je i smażyć jeszcze 3 minuty. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlewać bulionem podgrzanym z piwem. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Marchewkę pokroić w słupki. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać pieczarki i marchewkę, chwilę
smażyć. Warzywa skropić wodą i dusić 10 minut. Przyprawić. Podawać z pokrojonym na plastry filetem z gęsi.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym [PRZEPIS]

Składniki
- schab bez kości (4 kotlety)
- garść świeżego szpinaku
- 8 plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 250 ml śmietanki słodkiej 18%
- garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 minut).
Przed podaniem rozkroić i polać sosem.
Przepis Roberta Muzyczki
