Przepisy z pieczarkami. Kliknij w galerię i zobacz nasze propozycje
- Chrupiące pieczarki w serowym cieście
- Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem
- Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem, kurczakiem i serem mozarrela
- Pieczarki faszerowane szynką i serem żółtym. Proste i pyszne
- Proste łazanki z kapustą i pieczarkami
- Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
- Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami i serem
- Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem
- Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym
- Risotto z pieczarkami i oliwą truflową
- Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną
- Krokiety z kapustą i pieczarkami
- Zapiekane bułki faszerowane szynką, pieczarkami i pomidorem
- Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, serem i pieczarkami
- Krokiety z pieczarkami, porem i serem
Czy wiecie, że powszechnie dostępna w sklepach i na straganach pieczarka to tzw. pieczarka dwuzarodnikowa? Rośnie dziko - na naturalnych siedliskach występuje w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, Europie, Azji, Australii i na wielu wyspach. Ale jest też powszechnie uprawiana w pieczarkarniach i sprzedawana w sklepach. Produkcja światowa pieczarek w 1950 wynosiła 53 tys. ton, w 1980 już 800 tys. ton, na początku lat 90. XX wieku – 1,5 mln ton. Polska jest największym producentem pieczarek w Europie (330 tys. ton rocznie) i największym eksporterem tych grzybów na świecie!
W Polsce najchętniej kupujemy pieczarkę białą, średniej wielkości. Ale coraz częściej sięgamy też po brązowe, które mają nieco inny smak - przypominający grzyby leśne. Jedno jest pewne - z pieczarek można wyczarować pyszne dania!
Zobacz też pomysł na dania kuchni azjatyckiej:
Polecamy również:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?