Sałatka paprykowo-pieczarkowa to doskonały dodatek do obiadu. Warto ją zrobić – zapewnia Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Składniki (na około 7 słoiczków 330 ml)
- 1 kg pieczarek
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- 1/2 łyżki soli
Składniki na zalewę
- 1 litr wody
- 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2/3 szklanki cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżki soli
Wykonanie
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę wymieszać z cebulą, posolić i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Odcedzić.
Z podanych składników zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotować 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wymieszać. Razem wszystko gotować 5 minut.
Gorącą sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
