Przepisem na marynowaną dynię podzieliła się Maria Szymczak z Brzeska.
Składniki
- 1 dynia o wadze 1 kg
- 60 dag cukru
- sok i otarta skórka z cytryny
- po 1/2 łyżeczki przypraw: cynamonu, ziela angielskiego, pieprzu i goździków
- sól
Wykonanie
Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w sporą kostkę i wrzucić na lekko osolony wrzątek. Gotować około 1 minutę. Następnie delikatnie wyjąc dynię przy pomocy łyżki cedzakowej,a do pozostałego wywaru wrzucić pieprz i ziele angielskie, dosypać cukier i nie przerywając mieszania gotować kilka minut. Dodać sok i skórkę cytrynową, cynamon oraz goździki.
Przykryć przykrywką i gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Przygotować słoiki: dokładnie wyparzyć i układać w nich dynię. Zalać gorącym wywarem. Pasteryzować 10 minut. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce. Tak przygotowana dynia świetnie smakuje na przykład z mięsem.

Wideo