https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Dynia marynowana na zimę [PRZEPIS]

mad
Przepis na marynowaną dynię jest bardzo prosty.
Przepis na marynowaną dynię jest bardzo prosty. pixabay.com
Przepis na marynowaną dynię. Spróbujcie koniecznie!

Przepisem na marynowaną dynię podzieliła się Maria Szymczak z Brzeska.

Składniki

  • 1 dynia o wadze 1 kg
  • 60 dag cukru
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki przypraw: cynamonu, ziela angielskiego, pieprzu i goździków
  • sól

Wykonanie
Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w sporą kostkę i wrzucić na lekko osolony wrzątek. Gotować około 1 minutę. Następnie delikatnie wyjąc dynię przy pomocy łyżki cedzakowej,a do pozostałego wywaru wrzucić pieprz i ziele angielskie, dosypać cukier i nie przerywając mieszania gotować kilka minut. Dodać sok i skórkę cytrynową, cynamon oraz goździki.
Przykryć przykrywką i gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Przygotować słoiki: dokładnie wyparzyć i układać w nich dynię. Zalać gorącym wywarem. Pasteryzować 10 minut.  Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce. Tak przygotowana dynia świetnie smakuje na przykład z mięsem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska