Aromatyczny i pyszny przecier z pomidorów. Zobaczcie przepis naszego Czytelnika Andrzeja Łukańko.
Składniki
- 4 kg dojrzałych pomidorów
- 1 kg białej cebuli
- 1 kg różnokolorowej papryki
- 3 główki obranego czosnku
- przyprawy: sól morska, cukier, pieprz, zmielone ziele angielskie, liście laurowe w ilościach zgodnie z upodobaniami
Wykonanie
Cebulę zeszklić na oleju, paprykę lekko udusić na oleju.
Pomidory umyć, wykroić piętkę przekroić na pół i rozgotować w garnku o pojemności minimum 6 litrów, około pół godziny. Dobrze jest wlać na dno kilka łyżek oleju. Po rozgotowanie przetrzeć.
W międzyczasie zeszkloną cebulę i paprykę wraz z olejem oraz czosnkiem przepuścić przez maszynkę na drobnym sitku.
Połączyć przecier pomidorowy cebulowy i z papryki, dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy
Gotować przecier 10-15 minut.
Gorący nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Uwaga! Przecier można dodatkowo zagęścić dwoma metodami:
- 1. Zagęścić go dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. I gotować go jak wyżej plus pasteryzacja.
- 2. Przecier dusić na wolnym ogniu około 1-2 godzin, często mieszając bo się łatwo przypala, a następnie pasteryzować.
- W ten sposób otrzymujemy pastę lub formę dżemu.

Wideo