https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Przecier lub pasta z pomidorów, papryki i cebuli [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rewelacyjny przecier z pomidorów na zimę. Zobaczcie przepis.
Rewelacyjny przecier z pomidorów na zimę. Zobaczcie przepis. Fot. Andrzej Łukańko
Rewelacyjny przecier z pomidorów na zimę. Zobaczcie przepis!

Aromatyczny i pyszny przecier z pomidorów. Zobaczcie przepis naszego Czytelnika Andrzeja Łukańko.

Składniki

  • 4 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 kg białej cebuli
  • 1 kg różnokolorowej papryki
  • 3 główki obranego czosnku
  • przyprawy: sól morska, cukier, pieprz, zmielone ziele angielskie, liście laurowe w ilościach zgodnie z upodobaniami

Wykonanie
Cebulę zeszklić na oleju, paprykę lekko udusić na oleju.
Pomidory umyć, wykroić piętkę przekroić na pół i rozgotować w garnku o pojemności minimum 6 litrów, około pół godziny. Dobrze jest wlać na dno kilka łyżek oleju. Po rozgotowanie przetrzeć.
W międzyczasie zeszkloną cebulę i paprykę wraz z olejem oraz czosnkiem przepuścić przez maszynkę na drobnym sitku.
Połączyć przecier pomidorowy cebulowy i z papryki, dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy
Gotować przecier 10-15 minut.
Gorący nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Uwaga! Przecier można dodatkowo zagęścić dwoma metodami:

  • 1. Zagęścić go dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. I gotować go jak wyżej plus pasteryzacja.
  • 2. Przecier dusić na wolnym ogniu około 1-2 godzin, często mieszając bo się łatwo przypala, a następnie pasteryzować.
  • W ten sposób otrzymujemy pastę lub formę dżemu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska