Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Podgrzybki w pomidorach na zimę [PRZEPIS]

Anna Hoszowska
Podgrzybki na zimę.
Podgrzybki na zimę. Anna Hoszowska
Przepis na podgrzybki na zimę.

Przepisem na podgrzybki podzieliła się nasza Czytelniczka Anna Hoszowska, autorka bloga Galantyna. - Pomysłem prowadzenia bloga kulinarnego www.galantyna.pl zaraziła mnie koleżanka. Lubię gotować, lubię pisać, więc takie blogowanie wydało mi się dobrym sposobem na wyrażenie siebie na obu płaszczyznach. Mam nadzieję, że dla moich przyszłych wnucząt zostanie po mnie jakiś ślad… i może kiedyś ugotują coś według mojego przepisu – mówi Anna Hoszowska.

Składniki

  • 1,5 kg podgrzybków
  • 1/2 kg cebulai
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • szklanka oleju
  • 1/3 szklanki octu
  • 4 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Wykonanie
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plastry a następnie zalać wodą. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok. 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy, keczup, cukier i smażyć razem kilka minut. Grzyby wybrać łyżką cedzakową i dołożyć do cebuli. Posolić do smaku, potem dolać resztę oleju i smażyć razem ok. 15 minut (liście laurowe i ziele angielskie też można przełożyć do cebuli). Cały czas mieszać, bo grzyby lubią przywierać do garnka.
Na końcu wlać ocet, przesmażyć razem przez 3 minuty i gotowe grzyby nakładać do słoików. Zakręcać i słoiczki odwracać do góry dnem. Tak mają stać, aż do całkowitego ostudzenia.
Jeśli grzyby mają dłużej leżeć, należy je zapasteryzować – 10 minut od momentu zagotowania.

Zobacz też:
Przepisy na grzyby na zimę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska