Przepisem na podgrzybki podzieliła się nasza Czytelniczka Anna Hoszowska, autorka bloga Galantyna. - Pomysłem prowadzenia bloga kulinarnego www.galantyna.pl zaraziła mnie koleżanka. Lubię gotować, lubię pisać, więc takie blogowanie wydało mi się dobrym sposobem na wyrażenie siebie na obu płaszczyznach. Mam nadzieję, że dla moich przyszłych wnucząt zostanie po mnie jakiś ślad… i może kiedyś ugotują coś według mojego przepisu – mówi Anna Hoszowska.
Składniki
- 1,5 kg podgrzybków
- 1/2 kg cebulai
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- szklanka oleju
- 1/3 szklanki octu
- 4 łyżki cukru
- sól do smaku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Wykonanie
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plastry a następnie zalać wodą. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok. 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy, keczup, cukier i smażyć razem kilka minut. Grzyby wybrać łyżką cedzakową i dołożyć do cebuli. Posolić do smaku, potem dolać resztę oleju i smażyć razem ok. 15 minut (liście laurowe i ziele angielskie też można przełożyć do cebuli). Cały czas mieszać, bo grzyby lubią przywierać do garnka.
Na końcu wlać ocet, przesmażyć razem przez 3 minuty i gotowe grzyby nakładać do słoików. Zakręcać i słoiczki odwracać do góry dnem. Tak mają stać, aż do całkowitego ostudzenia.
Jeśli grzyby mają dłużej leżeć, należy je zapasteryzować – 10 minut od momentu zagotowania.
Zobacz też:Przepisy na grzyby na zimę
Zobacz też:Tradycyjne racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Najlepsza wiśniówka z Wiśnowej! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN