Przepisem na pyszny, domowy ketchup podzieliła się Agnieszka Delkowska, autorka bloga Ladykitchen.
Składniki
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 1 kg śliwek
- 3 czerwone papryki
- 2 białe cebule
- główka czosnku
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru
- 1/2 papryczki chilli (można pominąć)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić do dużego garnka i na wolnym ogniu dusić, odparowując do konsystencji gęstego sosu. Paprykę, czosnek i cebule upiec w piekarniku. Upieczoną paprykę obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinki. Dodać do pomidorów. Chwilę podgotować. Zblendować, dodać ocet, cynamon, cukier, wymieszać i znowu chwilę gotować. Doprawić solą, gałką i pieprzem. Przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Odwrócić do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na grzyby na zimę
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
