Przetwory. Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Kiszona papryka.
Kiszona papryka. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Przepis na marynowaną paprykę.

Przepisem na kiszoną paprykę na zimę podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce (gmina Maków Podhalański).

Składniki

  • 3 kg strąków czerwonej papryki
  • 5 zielonych ogórków
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 dag soli
  • baldachy kopru
  • liście chrzanu
  • 3 litry wody

 

Wykonanie

Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż, wyjąc pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja włożyć ogórki i paprykę przekładając liśćmi chrzanu, koprem i  czosnkiem. Wodę zagotować z solą, wrzącą zalać warzywa, obciążyć, pozostawić w temperaturze pokojowej 2 dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować. Doskonała jako dodatek do mięs lub pokrojona z innymi warzywami jako sałatka. 

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie