Nasza Loteria

Przetwory. Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Kiszona papryka.
Kiszona papryka. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepis na marynowaną paprykę.

Przepisem na kiszoną paprykę na zimę podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce (gmina Maków Podhalański).

Składniki

  • 3 kg strąków czerwonej papryki
  • 5 zielonych ogórków
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 dag soli
  • baldachy kopru
  • liście chrzanu
  • 3 litry wody

 

Wykonanie

Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż, wyjąc pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja włożyć ogórki i paprykę przekładając liśćmi chrzanu, koprem i  czosnkiem. Wodę zagotować z solą, wrzącą zalać warzywa, obciążyć, pozostawić w temperaturze pokojowej 2 dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować. Doskonała jako dodatek do mięs lub pokrojona z innymi warzywami jako sałatka. 

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska