Przepisem na kiszoną paprykę na zimę podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce (gmina Maków Podhalański).
Składniki
- 3 kg strąków czerwonej papryki
- 5 zielonych ogórków
- 6 ząbków czosnku
- 6 dag soli
- baldachy kopru
- liście chrzanu
- 3 litry wody
Wykonanie
Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż, wyjąc pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja włożyć ogórki i paprykę przekładając liśćmi chrzanu, koprem i czosnkiem. Wodę zagotować z solą, wrzącą zalać warzywa, obciążyć, pozostawić w temperaturze pokojowej 2 dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować. Doskonała jako dodatek do mięs lub pokrojona z innymi warzywami jako sałatka.
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!

Wideo