Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na domową bulionetkę - podstawę do zup i sosów [PORADNIK, PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Domowa bulionetka to świetna podstawa do zup i sosów.
Domowa bulionetka to świetna podstawa do zup i sosów. Joanna Tokarz
Przepis na domową, zdrową bulionetkę, czyli podstawę do zup i sosów.

Przepisem na domową bulionetkę podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie. - Tak przygotowana kostka doskonale sprawdzi się, jeśli chcemy ugotować zupę, lub zrobić pyszny sos. Nie zawiera glutaminianu sodu i spokojnie możemy podawać przygotowane na niej posiłki swoim dzieciom – mówi.

Składniki na ok 2,5 l pasty
 

  • 1 kg marchwi 
  • 500 g korzenia pietruszki  
  • 1 duży seler 
  • 1/4 kapusty białej 
  • 1 duży por 
  • 1 duża cebula 
  • 3 gałązki lubczyku 
  • 2 gałązki selera 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 700 ml rosołu drobiowo-warzywnego 
  • mięso drobiowe z 5 udek 
  • 250 g soli 
  • 15 ziarenek pieprzu 
  • 6 liści laurowych 
  • 12 ziaren ziela angielskiego 
  • 50 ml oleju rzepakowego 

 
Wykonanie 
Warzywa: marchew, pietruszkę, selera obrać i zatrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni. Pora i kapustę drobno poszatkować i razem z cebulą wrzucić do wcześniej przygotowanych warzyw. Dodać posiekany lubczyk oraz nać selera. Połączyć z solą i odstawiamy na 2 godziny, mieszając w międzyczasie parę razy. 
 
Do warzyw dodać olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz przyprawy utarte w moździerzu. Podlać rosołem i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie odkryć i mieszając co jakiś czas, pozwolić odparować nadmiarowi płynu. Blenderem zmiksować na gładką pastę i przełożyć np. do słoiczków. Zapasteryzować „na sucho” w piekarniku lub przełozyć do plastikowych pojemników i zamrozić. Tak przygotowana pasta może być także przechowana w lodówce bez wcześniejszej pasteryzacji około 2 tygodni. 

Pasteryzacja na sucho: Słoiczki ustawić na blaszce piekarnika i włączyć go na temperaturę 120 stopni grzałka góra-dół. Pasteryzować 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, a słoiczki zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.  

Zobacz też:Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów

Zobacz też: TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników

Zobacz koniecznie:TOP 7 propozycji na dania z cukinią

Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki

Zobacz też:
Jak zrobić domowy ketchup?

Zobacz też:
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

Zobacz też:
Marynowana fasolka szparagowa na zimę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska