Przepisem na domową bulionetkę podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie. - Tak przygotowana kostka doskonale sprawdzi się, jeśli chcemy ugotować zupę, lub zrobić pyszny sos. Nie zawiera glutaminianu sodu i spokojnie możemy podawać przygotowane na niej posiłki swoim dzieciom – mówi.
Składniki na ok 2,5 l pasty
- 1 kg marchwi
- 500 g korzenia pietruszki
- 1 duży seler
- 1/4 kapusty białej
- 1 duży por
- 1 duża cebula
- 3 gałązki lubczyku
- 2 gałązki selera
- 3 ząbki czosnku
- 700 ml rosołu drobiowo-warzywnego
- mięso drobiowe z 5 udek
- 250 g soli
- 15 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 50 ml oleju rzepakowego
Wykonanie
Warzywa: marchew, pietruszkę, selera obrać i zatrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni. Pora i kapustę drobno poszatkować i razem z cebulą wrzucić do wcześniej przygotowanych warzyw. Dodać posiekany lubczyk oraz nać selera. Połączyć z solą i odstawiamy na 2 godziny, mieszając w międzyczasie parę razy.
Do warzyw dodać olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz przyprawy utarte w moździerzu. Podlać rosołem i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie odkryć i mieszając co jakiś czas, pozwolić odparować nadmiarowi płynu. Blenderem zmiksować na gładką pastę i przełożyć np. do słoiczków. Zapasteryzować „na sucho” w piekarniku lub przełozyć do plastikowych pojemników i zamrozić. Tak przygotowana pasta może być także przechowana w lodówce bez wcześniejszej pasteryzacji około 2 tygodni.
Pasteryzacja na sucho: Słoiczki ustawić na blaszce piekarnika i włączyć go na temperaturę 120 stopni grzałka góra-dół. Pasteryzować 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, a słoiczki zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.
Zobacz też:Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów
Zobacz też: TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 7 propozycji na dania z cukinią
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN