Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Jabłka w przecierze z pigwy [PRZEPIS]

Koło Gospodyń z Białki
Jabłka z pigwą na zimę.
Jabłka z pigwą na zimę. Koło Gospodyń z Białki
Przetwory na zimę z jabłek. Jabłka z pigwą.

Przepisem na pyszne jabłka na zimę podzieliły się Panie z Koła Gospodyń w Białce. Stwowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych. Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują.

Składniki

  • pigwa
  • jabłka
  • cukier


Wykonanie

Pigwę umyć, pokroić na mniejsze kawałki rozgotować i przetrzeć. Do przetartej pigwy dać cukier do smaku (ok.20 procent ilości przecieru). Całość podgrzewać do rozpuszczenia i gorącym syropem zalać jabłka obrane i pokrojone w ósemki ułożone w słoikach. Pasteryzować 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska