Przepisem na pyszne jabłka na zimę podzieliły się Panie z Koła Gospodyń w Białce. Stwowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych. Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują.
Składniki
- pigwa
- jabłka
- cukier
Wykonanie
Pigwę umyć, pokroić na mniejsze kawałki rozgotować i przetrzeć. Do przetartej pigwy dać cukier do smaku (ok.20 procent ilości przecieru). Całość podgrzewać do rozpuszczenia i gorącym syropem zalać jabłka obrane i pokrojone w ósemki ułożone w słoikach. Pasteryzować 15 minut.
Zobacz też: TOP 10 przetworów z owoców naszych Czytelników
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz koniecznie:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
