Przepisem na domową pastę z czerwonej papryki podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga Kuchenne Wariacje.
Składniki
- czerwona papryka
- czosnek
- oliwa
- sól
- cukier
- pieprz
Wykonanie
Papryki dokładnie umyć, ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec aż skórka się pomarszczy i zacznie robić się czarna. Po upieczeniu papryki zostawić do wystygnięcia. Potem zdjąć skórkę, wyciągnąć nasiona i pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek, lekko podsmażyć i dodać paprykę. Całość doprawić solą, pieprzem i cukrem. Paprykę dusić ok. 30-40 minut aż sok odparuje a papryka stanie się gęsta. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawić według indywidualnych smaków.
Gotową pastę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 30 minut.
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:Podgrzybki w pomidorach na zimę
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na grzyby na zimę
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Źródło: Dzień Dobry TVN
