https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Domowa musztarda pomidorowa [PRZEPIS]

Koło Gospodyń z Białki
Domowa musztarda pomidorowa.
Domowa musztarda pomidorowa. Koło Gospodyń z Białki
Przepis na domową musztardę pomidorową.

Przepisem na domową musztardę pomidorową podzieliły się Panie z Koła Gospodyń w Białce. Stwowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych. Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują.

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu 10 %
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • kolendra
  • sól
  • 5 dag musztardy


Wykonanie

Cebulę pokroić, podsmażyć lekko na oleju, pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć, połączyć przecier z octem i gotować aż zgęstnieje. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą, cukrem i musztardą, wymieszać, chwilę pogotować. Gorącą musztardę nakładać do słoików, zamknąć, ustawić do góry dnem. Przechowywać w zimnym miejscu.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska