Przepisem na domową musztardę pomidorową podzieliły się Panie z Koła Gospodyń w Białce. Stwowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych. Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują.
Składniki
- 2 kg pomidorów
- 3 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu 10 %
- 10 dag cukru
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- kolendra
- sól
- 5 dag musztardy
Wykonanie
Cebulę pokroić, podsmażyć lekko na oleju, pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć, połączyć przecier z octem i gotować aż zgęstnieje. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą, cukrem i musztardą, wymieszać, chwilę pogotować. Gorącą musztardę nakładać do słoików, zamknąć, ustawić do góry dnem. Przechowywać w zimnym miejscu.
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też: TOP 10 przetworów z owoców naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 deserów z malinami naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 7 propozycji na dania z cukinią
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN