Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie [PRZEPIS]

mad
Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście archiwum
Przepis na żeberka z kapustą.

Przepisem na pyszne żeberka wieprzowe ze świeżą kapusta podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • 2 duże kwaskowate jabłka
  • mąka
  • łyżeczka nasion kopru
  • średnia kapusta


Wykonanie

Żeberka podzielić na równe części, oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć do dusznicy. Na oleju, który pozostał ze smażenia, lekko zarumienić posiekaną cebulę, przełożyć do dusznicy z żeberkami. Całość posypać nasionami kopru, podlać 1/2 szklanki wody, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu.
Gdy żeberka będą prawie miękkie dodać drobno poszatkowaną kapustę i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Po ok. 10 minutach dodać drobno utarte jabłka.
Wszystko wymieszać i gdy kapusta będzie miękka doprawić solą, pieprzem. Podawać z chlebem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska