Przepisem na pyszne żeberka wieprzowe ze świeżą kapusta podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie.
Składniki
- 1 kg żeberek
- cebula
- olej
- sól, pieprz
- 2 duże kwaskowate jabłka
- mąka
- łyżeczka nasion kopru
- średnia kapusta
Wykonanie
Żeberka podzielić na równe części, oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć do dusznicy. Na oleju, który pozostał ze smażenia, lekko zarumienić posiekaną cebulę, przełożyć do dusznicy z żeberkami. Całość posypać nasionami kopru, podlać 1/2 szklanki wody, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu.
Gdy żeberka będą prawie miękkie dodać drobno poszatkowaną kapustę i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Po ok. 10 minutach dodać drobno utarte jabłka.
Wszystko wymieszać i gdy kapusta będzie miękka doprawić solą, pieprzem. Podawać z chlebem.
Zobacz też: TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników
Zobacz też:Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Zobacz też:Miękkie, pyszne pyzy „klasztorne” z mięsnym farszem
Zobacz też:TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
Zobacz też:Małopolskie przysmaki. Kulasa z tartych ziemniaków Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pierogi z serem na słodko. Łatwe i pyszne
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kućmok, czyli babka ziemniaczana
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN