https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Miękkie, pyszne pyzy „klasztorne” z mięsnym farszem [PRZEPIS]

mad
Pyzy robi się błyskawicznie.
Pyzy robi się błyskawicznie. pixabay.com
Przepis na miękkie, pyszne pyzy z ziemniaków. Nie wiesz co zrobić z mięsa z rosołu? Pyzy z mięsnych farszem są delikatne i bardzo smaczne!

- Przepisem na te pyzy podzieliły się ze mną austriackie zakonnice, stąd nazwa „pyzy klasztorne”. Są miękkie i zawsze wychodzą! Pamiętajmy, żeby nie dodawać do ciasta jajek, bo będą gumowate. Zaproponowałam farsz z mięsa, ale pyzy można zrobić z jakimkolwiek innym farszem – mówi Barbara Stachurska z Krakowa.

Składniki na pyzy

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki sypkiego grysiku
  • mleko do zarobienia ciasta

Składniki na farsz

  • mięso z rosołu
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie kapusta kiszona
  • smalec

Dodatkowo

  • masło
  • bułka tarta

Wykonanie
Ziemniaki zemleć w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną, sypki grysik i tyle mleka, ile przyjmie ciasto. Formować krążki, na środek nałożyć farsz i formować pyzy. Gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. Ugotowane polać masłem z bułka tartą.
Farsz. Mięso z rosołu zemleć w maszynce. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Można dodać kapustę kiszoną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
, elllizka89:

Polecam pyzy z mięsem z PoloMarrketu, serio….nieraz nie ma co się męczyć jak wiadomo ze taki produkt naprawde jest smaczny i smakuje jak domowy. A z podsmażoną cebulką to palce lizac.

Zgodzę sie z Tobą. U mnie Polo to też taki sklep numer jeden. A jak coś jest na promce to zdecydowanie zawsze warto jest to kupić.

e
elllizka89
Polecam pyzy z mięsem z PoloMarrketu, serio….nieraz nie ma co się męczyć jak wiadomo ze taki produkt naprawde jest smaczny i smakuje jak domowy. A z podsmażoną cebulką to palce lizac.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska