- Przepisem na te pyzy podzieliły się ze mną austriackie zakonnice, stąd nazwa „pyzy klasztorne”. Są miękkie i zawsze wychodzą! Pamiętajmy, żeby nie dodawać do ciasta jajek, bo będą gumowate. Zaproponowałam farsz z mięsa, ale pyzy można zrobić z jakimkolwiek innym farszem – mówi Barbara Stachurska z Krakowa.
Składniki na pyzy
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki sypkiego grysiku
- mleko do zarobienia ciasta
Składniki na farsz
- mięso z rosołu
- cebula
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie kapusta kiszona
- smalec
Dodatkowo
- masło
- bułka tarta
Wykonanie
Ziemniaki zemleć w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną, sypki grysik i tyle mleka, ile przyjmie ciasto. Formować krążki, na środek nałożyć farsz i formować pyzy. Gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. Ugotowane polać masłem z bułka tartą.
Farsz. Mięso z rosołu zemleć w maszynce. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Można dodać kapustę kiszoną.
Zobacz też: TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników
Zobacz też:Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem mielonym
Zobacz też:Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem
Zobacz też:Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Zobacz też:TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
Zobacz też:Małopolskie przysmaki. Kulasa z tartych ziemniaków Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pierogi z serem na słodko. Łatwe i pyszne
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kućmok, czyli babka ziemniaczana
