Magdalena i Stanbisław Romkowie to gotujące małżeństwo. Magdalena specjalizuje się w daniach wytrawnych, Stanisław w słodkościach. Prowadzą blog Kuchenne Wariacje. Właśnie wydali swoją książkę „Sezonowo bezglutenowo”.
Składniki
- 100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
- 350 g fileta z kurczaka
- 400 g obranej dyni
- 50 g jarmużu
- por
- duża łyżka masła
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól pieprz
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Po chwili dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Po kilku minutach dodać kaszę i przyprawić. Kiedy kurczak będzie gotowy, a kasza prawie miękka, dodać dynię i posiekany jarmuż. Gdy dynia i kasza będą miękkie, danie jest gotowe. W razie potrzeby, podczas duszenia można podlać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN