https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem [PRZEPIS]

Magdalena i Stanisław Romkowie
Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem

Magdalena i Stanbisław Romkowie to gotujące małżeństwo. Magdalena specjalizuje się w daniach wytrawnych, Stanisław w słodkościach. Prowadzą blog Kuchenne Wariacje. Właśnie wydali swoją książkę „Sezonowo bezglutenowo”.

Składniki

  • 100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
  • 350 g fileta z kurczaka
  • 400 g obranej dyni
  • 50 g jarmużu
  • por
  • duża łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól pieprz

Wykonanie

W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Po chwili dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Po kilku minutach dodać kaszę i przyprawić. Kiedy kurczak będzie gotowy, a kasza prawie miękka, dodać dynię i posiekany jarmuż. Gdy dynia i kasza będą miękkie, danie jest gotowe. W razie potrzeby, podczas duszenia można podlać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska