Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną [PRZEPIS]

mad
Domowa zalewajka według przepisu babci.
Domowa zalewajka według przepisu babci. Patrycja Fudalewska-Jasińska
Przepis na domową zalewajkę według przepisu babci.

Zalewajka to pyszna i pożywna zupa. Jak robiły ją nasze babcie? Przepisem na zalewajkę według przepisu babci, podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja Fudalewska-Jasińska.
Większości z nas zalewajka zapewne kojarzy się z filmem „Jak rozpętałem drugą wojnę światową”. Franek Dolas mówił: „A jak stąd wyjdę, zrobię wam (…) zalewajkę”. Zróbcie i Wy!

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
  • 250 ml zakwasu na barszcz biały
  • 100 ml śmietany
  • 6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • sól, pieprz

Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska