Można pomyśleć: warzywo w słodkim cieście? Tak! Szpinak w tym deserze jest słabo wyczuwalny, natomiast jest go sporo – na jedną blachę wykorzystujemy całe opakowanie popularnej zielonej mrożonki lub liście świeżego szpinaku.
Spis treści
Szpinak w cieście, to nietypowy dodatek bogatego źródła składników odżywczych – m.in. witamin i soli mineralnych, w tym beta-karotenu i luteiny – znanych silnych przeciwutleniaczy. Liście szpinaku zawierają dodatkowo witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Warzywo to zawiera też kwas szczawiowy, który niekorzystnie wpływa na nasz organizm, chyba że zaserwujemy je z dodatkiem nabiału.
W klasycznej wersji ciasto leśny mech posypuje się całość pestkami granata, ale spokojnie można zastąpić je innymi owocami – np. borówkami amerykańskimi, a nawet – by było jeszcze bardziej leśne – jagodami lub malinami.
Lekki, aksamitny krem nadaje ciastu elegancji i sprawia, że wypiek ten znakomicie sprawdzi się podczas świątecznych spotkań i innych uroczystości rodzinnych.
Ciasto leśny mech z galaretką

Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 5 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag szpinaku mrożonego
Składniki na masę
- śmietana 36 proc.
- śmietan-fix
- 4 łyżki cukru pudru
- galaretka cytrynowa
- galaretka agrestowa
Wykonanie
Rozmrożony szpinak odsączyć.
Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksować, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Wystudzić, pokroić na 2 blaty i jeden z nich drobno pokruszyć.
Masa. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego (ale nie całkowitego) stężenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix, cukier puder i wlać galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Wsypać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać.
Na blat ciasta dać masę i obficie posypać pokruszonym ciastem.
Wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Udekorować owocami granatu!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Efektowny „wielkanocny mech” z serkiem mascarpone

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g szpinaku młodego
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii
Wykonanie:
Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.
Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.
Ciasto leśny mech z serkiem mascarpone

Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone Mlekpol
- 200 ml śmietanki 36% Łaciatej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- garść owoców leśnych
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy na sitku, blendujemy na jednolity mus. Ocieplone jajka zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę. Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm (dno wykładamy papierem) pieczemy przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie kremu: Do misy miksera wkładamy mocno schłodzony mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Podanie i dekoracja: Ciasto przekrawamy na 2 części. Dolną kładziemy na paterze lub na talerzu. Wykładamy krem mascarpone. Przykrywamy górną częścią. Dekorujemy owocami.
Zobaczcie inne przepisy na wyjątkowe ciasta na święta:
