Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery z serkiem mascarpone: z biszkoptami, galaretką, sernik i ciasta z mascarpone oraz tort tiramisu [PRZEPISY]

mad
Szukasz pomysłu na pyszne desery z serkiem mascarpone? Kliknij w galerię i zobacz nasze propozycje!
Szukasz pomysłu na pyszne desery z serkiem mascarpone? Kliknij w galerię i zobacz nasze propozycje! Fot. Agnieszka Węgrzyn
Szukasz pomysłu na deser z serkiem mascarpone? Sprawdź nasze propozycje! Mascarpone z biszkoptami, ciasteczkami, chałwą, a nawet sernik z mascarpone! Pełnoletnim polecamy mocno alkoholowy tort tiramisu. Ser mascarpone idealnie nadaje się do szybkich i smacznych deserów! Kliknijcie w galerię i zobaczcie nasze propozycje! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Przepisy na desery z serkiem mascarpone. Serek mascarpone od jakiegoś czasu robi furorę w naszej kuchni. Nic dziwnego – jego słodki smak i kremowa konsystencja idealnie nadaje się do deserów. Najpopularniejszym deserem z mascarpone jest tiramisu. Często wykorzystywany jest również jako składnik serników i naleśników! Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy!

Najlepsze przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na desery z serkiem mascarpone

  • Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną
  • Deser z galaretką, owocami i serkiem mascarpone
  • Włoskie tiramisu dla pełnoletnich. Mocno alkoholowe
  • Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone
  • Deser z kremem mascarpone, chałwą i różaną konfiturą
  • Tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone
  • Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone
  • Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i borówkami
  • Sernik na zimno z serka mascarpone z truskawkami i musem truskawkowym
  • Zielona tarta z musem jeżynowym z jeżynami, malinami i lawendą

Przypomnijmy. Serek mascarpone to kremowy, pochodzący z Lombardii, ser twarogowy, wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego. Produkowany jest od kilku wieków, głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco we Włoszech. Mascarpone ma smak słodki, śmietankowy, przypominający trochę masło. Najczęściej wykorzystywany jest do ciast i deserów przez swój wyjątkowo słodki smak. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, z tego powodu powinien być spożywany świeży. Jest kaloryczny - w 100 gramach ma aż 430 kcal.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska