Krokiety - przepisy. Z pieczarkami i serem? A może z mięsem? Pomysłów na krokiety jest wiele. Zobaczcie nasze propozycje.

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem [PRZEPIS]
Składniki na około 20 sztuk:
Naleśniki:
- 600 ml mleka 3.2%
- 200 ml wody mineralnej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- ok 400 g mąki pszennej
Farsz:
- 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści)
- 750 g pieczarek
- 250 g boczku wędzonego bez skóry
- 3 łyżki oleju smakowego (czosnek, bazylia)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ok. 4 jajka
- 1/4 szklanki mleka 3,2%
- 1 mała szklanka mąki
- ok 2.5 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia krokietów
Wykonanie
Mleko, wodę, olej oraz jajka wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać mąkę, a na końcu sól. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki na patelni o średnicy około 26 cm.
Kapustę drobno posiekać, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekany czosnek. Zarumienić, dodać kapustę i dusić na małym ogniu. Na osobnej patelni udusić pokrojone w pół talarki pieczarki ze szczyptą soli. Na trzeciej patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek- do całkowitego wytopienia się tłuszczu.
Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą: odparowane pieczarki, kapustę oraz boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem wysmarować naleśniki i zwinąć na kształt krokieta. Zapanierować najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Usmażyć na oleju, na małym ogniu.
Przepis Joanna Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Klasyczne krokiety z mięsem [PRZEPIS]
Składniki na farsz na około 20 krokietów
- 1 kg karkówki
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
Dodatkowo:
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
_
Uwaga!
Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę, warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku._
Wykonanie
Farsz. Mięso ugotować z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągnąć mięso, marchew i pietruszkę, studzimy, a następnie zemleć w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawić do smaku.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 do 3 szklanek mleka
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju
- mąka - tyle ile zabierze ciasto
Wykonanie
Wszystkie produkty zmiksować na najwyższych obrotach 3-4 minut, y aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk.
Ciasto nabierać chochelką i wlewać na mocno rozgrzaną patelnie z odrobina oleju.
Usmażone naleśniki nadziać farszem mięsnym, zawinąć, wymoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na gorąco. Idealnym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"

Krokiety z kapustą i pieczarkami [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki (8-10 sztuk):
- 230 g mąki
- 230 ml mleka
- 2 jajka
- 180 ml wody mineralnej gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 500 g pieczarek
- 500 g białej kapusty
- pieprz, sól
Dodatkowo
- bułka tarta i olej do smażenia
Wykonanie
Farsz. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę wystudzić i pokroić na drobne kawałki. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i wrzucić pokrojoną 1 cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dorzucić kapustę i dusić ok. 15 minut.
W międzyczasie w drugim garnku na 1 łyżce masła usmażyć na drugiej cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe połączyć wszystko razem, przyprawić i zostawić do ostygnięcia.
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodać odrobinę oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawić 1 chochelkę ciasta.
Na każdy naleśnik dać farsz kapuściano-pieczarkowy, boki złożyć do środka i zwinąć w rulon. Krokieta zamoczyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Krokiety z pieczarkami, porem i serem [PRZEPIS]
Składniki na około 15 sztuk
- 700 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- pół pora
- 3 jaja + do panierowania
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżki oleju + do smażenia
- bułka tarta
- pieprz, sól
Wykonanie
Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki, podobnie pora i ser. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dorzucić pora (na ostatnie 5 min smażenia). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
W międzyczasie z mleka, jajek, mąki i wody zrobić ciasto naleśnikowe.
Do zimnych pieczarek dodać ser. Farsz nałożyć na usmażone naleśniki. Zawinąć je i zapanierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Przepis Aleksandry Faiks

Kokosowe krokiety z truskawkami [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki
- szklanka maki
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- olej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ok. 30 dag truskawek
- cukier – do smaku
Dodatkowo
- szklanka płatków kukurydzianych
- pół szklanki kokosu
- jajko do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- mięta i truskawki do dekoracji
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"
