Polska pierogami stoi! Oprócz tradycyjnych pierogów ruskich, z mięsem, czy z kapustą, polecamy spróbować pierogów z kaszą gryczaną i mięsem.
Składniki
- 25 dag mielonego mięsa
- olej
- cebula
- czosnek
- ostra papryka w proszku
- 400 g kaszy gryczanej prażonej „Halina”
- sól
- mielony pieprz
- 500 g mąki
- szklanka wrzątku
Wykonanie
Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki.
Cebulę bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać czosnek, paprykę w proszku i surową kaszę. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować od 10-15 minut. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła.
W międzyczasie podsmażyć mięso mielone.
Do ostudzonej masy dodać podsmażone wcześniej mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką.
Na wykrojone wcześniej krążki ciasta nakładać farsz i zlepić brzegi. Pierogi gotować ok. 8-10 minut.
Zobacz też:
To ciasto na pierogi zawsze wychodzi: sprawdź przepisZobacz też:Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Zobacz też:TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
Zobacz też:Małopolskie przysmaki. Kulasa z tartych ziemniaków Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pierogi z serem na słodko. Łatwe i pyszne
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kućmok, czyli babka ziemniaczana
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN
