Przepisem na kulasę podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce (gmina Maków Podhalański).
Składniki
- 2 litry wody
- 2, 5 kg ziemniaków
- 1 łyżka soli
Wykonanie
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąć do miski przez tetrową ścierkę (najlepiej z pieluchy). Zagotować w garnku osoloną wodę i na wrzątek wrzucać skubane kawałki ciasta. Mieszać, żeby się nie przypaliły i pilnować, żeby woda cały czas się gotowała. Kulasę gotować około godziny. Na końcu wlać pozostały na dnie krochmal z odciśniętych ziemniaków i ponownie zagotować, aż krochmal zrobi się przezroczysty. W razie potrzeby kulasę można dodatkowo zagęścić mąką.
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem oraz ze skwarkami ze spyrki, podgardla lub boczku.
Zobacz też:Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Małopolskie przysmaki. Kapusta faszerowana Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Regionalne przysmaki: chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich dań
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: flaki z kaszą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Omlet rodzinny Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pstrąg smażony po zobielsku Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN