Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki. Kulasa z tartych ziemniaków Koła Gospodyń Wiejskich 

Koło Gospodyń z Białki
Kulasa z ziemniaków.
Kulasa z ziemniaków. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepis na kulasę, czyli prostą potrawę z ziemniaków.

Przepisem na kulasę podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce (gmina Maków Podhalański).

Składniki

  • 2 litry wody 
  • 2, 5 kg ziemniaków 
  • 1 łyżka soli

 

Wykonanie

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąć do miski przez  tetrową  ścierkę (najlepiej z pieluchy). Zagotować w garnku osoloną wodę i na wrzątek wrzucać skubane kawałki ciasta. Mieszać, żeby się nie przypaliły i pilnować, żeby woda cały czas się gotowała. Kulasę  gotować  około godziny. Na końcu wlać pozostały na dnie krochmal z odciśniętych ziemniaków i ponownie zagotować, aż krochmal zrobi się przezroczysty.  W razie potrzeby kulasę można dodatkowo zagęścić mąką. 
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem oraz ze skwarkami ze spyrki, podgardla lub boczku. 

Zobacz też:
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska