https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki. Kulasa z tartych ziemniaków Koła Gospodyń Wiejskich 

Koło Gospodyń z Białki
Kulasa z ziemniaków.
Kulasa z ziemniaków. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepis na kulasę, czyli prostą potrawę z ziemniaków.

Przepisem na kulasę podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce (gmina Maków Podhalański).

Składniki

  • 2 litry wody 
  • 2, 5 kg ziemniaków 
  • 1 łyżka soli

 

Wykonanie

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąć do miski przez  tetrową  ścierkę (najlepiej z pieluchy). Zagotować w garnku osoloną wodę i na wrzątek wrzucać skubane kawałki ciasta. Mieszać, żeby się nie przypaliły i pilnować, żeby woda cały czas się gotowała. Kulasę  gotować  około godziny. Na końcu wlać pozostały na dnie krochmal z odciśniętych ziemniaków i ponownie zagotować, aż krochmal zrobi się przezroczysty.  W razie potrzeby kulasę można dodatkowo zagęścić mąką. 
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem oraz ze skwarkami ze spyrki, podgardla lub boczku. 

Zobacz też:
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jacek
Kulasa absolutnie nie wywodzi się z Białki i nie jest robiona na bazie ziemniaków. To danie w każdym razie na pewno nie powinno nazywać się kulasa. Kulasę oryginalnie przyrządza się ze śruty - grubo zmielonej mąki żytniej a właściwie odpadów po jej mieleniu. Dolewając do mąki wody powstaje szary kleik, który przy ciągłym mieszaniu doprowadzony do wrzenia zmienia się w gęstą kleistą szarą masę przypominającą kisiel tyle, że z z grudkami niezmielonego ziarna. Następnie gorące danie wykłada się na talerz do zupy i rozprowadza po ściankach tak aby je lekko wystudzić bo inaczej trzyma długo temperaturę i aby powstał dołek, do którego wlewa się stopione masełko. Następnie kulasę posypuje się pokruszonym białym serem i lekko soli. Danie je się łyżką stołową nabierając kulasę z masłem i serem. Do mieszania kulasy podczas gotowania używało się wystruganego z gałązki mieszadełka. Ciężko było znaleźć odpowiednią gałązkę aby miała 4 rozgałęzienia tworzące wiatraczek.Opisane danie pochodzi z okolic wsi Wysoka k. Jordanowa. Przyrządzała mi je wspaniała gospodyni 'Pani Ferkowa" podczas wakacji, które spędzałem z rodzeństwem i babcią w w latach 70tych
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska