https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Panie z Koła Gospodyń w Białce podczas lepienia pierogów z mięsem.
Panie z Koła Gospodyń w Białce podczas lepienia pierogów z mięsem. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepisem na tradycyjne pierogi z mięsem podzieliły się panie z Koła Gospodyń z Białki. Spróbujcie, bo są pyszne.

Przepis na pierogi z mięsem od pań z Białki jest wyśmienity! Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 r. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych – mężów wspiera­jących członkinie. Każda z pań robi co potrafi najlpiej – rękodzie­ło artystyczne, pyszne smakołyki według starych rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada” śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie też wyśmienicie gotują.

Składniki ciasto

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Składniki farsz

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 30 dag kapusty białej
  • 10 dag cebuli
  • jajko
  • 10 dag tłuszczu (smalec, olej)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku


Wykonanie

Farsz. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z dodatkiem soli, ostudzić, zemleć przez maszynkę.
Kapustę umyć, pokroić na mniejsze kawałki , ugotować we wrzącej wodzie bez przykrycia, odcedzić, zemleć, dobrze odcisnąć, aby nie rozrzedzić farszu. Dodać do zmielonego mięsa.
Cebulę umyć, pokroić w kostkę, zrumienić, zmielić i dodać do farszu. Całość doprawić do smaku według własnego uznania.
Ciasto. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać jaja, olej, rozrobić nożem, dodać gorącą wodę i zarabiać ciasto nożem, następnie zagnieść rękami. Ciasto jest wyrobione w momencie, gdy po przekrojeniu jest jednolite i ma widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować ciasto i wycinać cienkie krążki, napełnić farszem i starannie sklejać.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu na wierzch około 5 minut. Można podawać z okrasą wykonaną z boczku i cebuli, dobre są również podsmażone z grilla.

Zobacz też:

To ciasto na pierogi zawsze wychodzi: sprawdź przepis

Zobacz też: Kuchnia początku XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Styl życia

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska