Przepisem na omlet rodzinny podzieliła się Agnieszka Węgrzyn ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice). Panie z Koła zawsze chętnie wspierają lokalne organizacje i instytucje, pomagając przy organizacji różnych imprez.
Świetnie gotują, dlatego wydały swoją książkę kucharską „Święta w Głogoczowie, czyli pierwsza książka kucharska Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie”. Warto do niej zaglądnąć, ponieważ znajdą tam Państwo mnóstwo przepisów na pyszne dania!
Jak zrobić omlet ? [PRZEPIS]
Składniki
- 6 jaj
- 6 płaskich łyżek mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Do piany dodać mąkę, cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić masło (ok. 1/4 kostki), wlać przygotowaną masę.
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż dół ciasta się zrumieni. Ciasto delikatnie obrócić na drugą stronę. Jeśli jest taka potrzeba – dodać masło. Smażyć pod przykryciem do uzyskania złocistego koloru. Omlet podawać ciepły. Najsmaczniejszy jest z dżemem truskawkowym. Porcja na dużą patelnię.
