Jesienią kapusta smakuje najlepiej. Alternatywą dla tradycyjnych gołąbków może być kapusta faszerowana. Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie.
KGW w Mirowie zostało założone 7 listopada 1977 roku przez Kazimierę Musiak. Obecnie przewodniczącą jest Bronisława Jochymek. – Dzięki przychylności burmistrza, Rady Miejskiej w Alwerni oraz pracy społecznej mieszkańców Mirowa został u nas wybudowany Dom Wiejski. Teraz mamy gdzie się spotykać i przygotowywać potrawy na różne okoliczności – mówi Bronisława Jochymek. Panie co roku biorą udział w Małopolskim Festiwalu Smaku. W półfinale w Oświęcimiu już kilka razy zdobyły pierwsze miejsca.
Składniki
- 2 małe główki młodej kapusty
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki wody
- 30 dag mięsa mielonego z łopatki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka masła lub smalcu
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka przecieru z pomidorów
Wykonanie
Główki kapusty umyć, pokroić w ćwiartki wraz z głąbem włożyć do garnka z wodą, parzyć aż zmięknie. Ostudzić, wyjąć z wody, lekko odcisnąć. Przygotować farsz. Ryż ugotować na miękko, dodać mielone mięso, cebulę usmażyć na maśle (smalcu). Dodać do farszu jajko, sól, pieprz do smaku, wyrobić składniki.
Farszem przekładać liście kapusty, obwiązać nitką, układać w rondlu głąbem do spodu. Podlać wodą lekko osoloną, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękkie. Ćwiartki wyjąć na półmisek, usunąć delikatnie nitki. Z wywaru zrobić sos. Wlać przecier z pomidorów i zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki rozrobioną wodą, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Polać sosem kapustę faszerowaną, ułożoną na półmisku.
Zobacz też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich dań
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: flaki z kaszą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Omlet rodzinny Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pstrąg smażony po zobielsku Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN