Chrzanowska kuchnia słynie z potrawy pod nazwą "Ziemniaki po cabańsku", którą ich przodkowie - cabanie (pasterze) przygotowywali od wieków. Byli oni potomkami ludności napływowej osiedlającej się na ziemi chrzanowskiej w okresie najazdów tatarskich w XIII wieku. Ziemniaki pieczone, czy jak kto woli – prażone ( a w niektórych regionach też znane jako kociołek, lub prażonki) były przygotowywane podczas prac w polu. Skład potrawy musiał być więc prosty, dostępny i łatwy w przyrządzeniu. Największą popularność potrawa zyskiwała w okresie wykopek, kiedy ziemniaki, cebula, marchew i buraki stanowiły zazwyczaj część płodów rolnych. Wystarczył gliniany garnek oraz wkładka mięsna, którą początkowo była słonina (obecnie mięsnych wariacji jest dużo więcej, na przykład królik czy kurczak).
Pieczone podawano na liściach kapusty i jedzono za pomocą dzidek wystruganych z drewna. Na wniosek Starostwa Powiatowego w Chrzanowie w 2010 roku potrawę wpisano na listę produktów tradycyjnych.
Składniki
- 5 kg ziemniaków
- 1 kg kiełbasy
- 70 dag boczku
- 1/2 kg cebuli
- 1/4 kg marchwi
- 1 pęczek naci pietruszki
- 1/2 średniej wielkości buraka
Wykonanie
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry. Cebulę i marchew pokroić w plastry. Buraka pokroić na bardzo cienkie półplastry. Natkę pietruszki drobno posiekać. Boczek i kiełbasę pokroić w plastry lub kostkę. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka.
Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny.
Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz.
Podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką, kefirem lub ogórkiem kiszonym.
Zobacz koniecznie:TOP 25 tradycyjnych, domowych polskich zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem
Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka
Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej
Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki
Zobacz też:Siedliszowskie koziołki
Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
